Ege Jeotermalle domates

Jeotermalle domates

03.04.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

Uşak’ta jeotermal serada topraksız tarım yöntemiyle yetiştirilen domatesler, Türkiye dahil 9 ülkede sofralarda yer buluyor.

Jeotermalle  domates

Banaz ilçesinde deniz seviyesinden yaklaşık 1000 metre yükseklikteki 91 dekar alana, Birlik Ziraat yetkilileri tarafından 2014 yılında sera kurma çalışmalarına başlandı. Yaklaşık 100 milyon liralık yatırımla 2016 yılında tamamlanan serada üretim aşamasına geçildi. Hava sıcaklığının kış aylarında eksi 15 dereceye kadar düştüğü bölgede kurulu, büyük bölümü camdan oluşan sera, jeotermal kaynakla ısıtılıyor. Seranın 70 dekarlık bölümünde topraksız tarım yöntemiyle yılda 3 bin 200 ton domates üretiliyor. Kadın işçiler tarafından toplanan ve boyutlarına göre ayrılan domateslerin bin tonu ihracata gidiyor. 2 bin 200 tonu ise iç piyasada satışa sunuluyor.
Yeni ürünler deneniyor
Hedeflerinin ihracatı arttırmak olduğunu aktaran İşletme Müdürü Şinasi Öncü, “Bu yıl ihracatımız 800 bin euro seviyelerine ulaştı. Hedefimiz üretimimizin tamamını ihraç etmek. Projemizi daha da büyütmeyi planlıyoruz. 140 dekar alana ulaşmayı hedefliyoruz. Serada topraksız tarım yöntemiyle çilek üretimi de yapıyoruz. Muz, ananas ve mango gibi ürünlerin de denemelerini sürdürüyoruz” diye konuştu. l AA