Ege Kalp krizi önceden anlaşılır mı?

Kalp krizi önceden anlaşılır mı?

28.05.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

Özel Gaziemir Akut Kalp Damar Hastanesi’nden Kardiyoloji Uzmanı Dr. Uğur Hepçivici, hastaların merak ettiği konuların başında kalp hastası olup olmadığı; kalp hastası ise ne zaman kriz geçireceği ya da kriz geçirme ihtimalinin geldiğini belirtti.

Kalp krizi önceden anlaşılır mı

Kalp krizinin genellikle kalp damarı iç örtüsünün (endotel) hemen altında biriken plak adındaki yağlı içeriğin yırtılıp, kan ile temas etmesi sonucu pıhtı oluşması ve oluşan pıhtı nedeniyle o damarın kan akımının kesilmesi ile başladığını anlatan Hepçivici, “Yapılan araştırmalarda, kalp krizine daha çok damar içerisinde hafif derecede ( yüzde 20-40 oranında ) darlık oluşturan plakların neden olduğu tespit edilmiştir. Bu plaklar yeteri kadar darlık oluşturamadıkları için efor testi, sintigrafi gibi tarama testleriyle saptanamayabilir. Bu nedenle kalp muayenesi olup sağlam çıkan bazı hastalar kısa süre sonra kalp krizi ile acile başvurabilmekte” dedi. Kalp krizinin ne zaman geçirileceğinin önceden tespit edilmesinin mümkün olmadığını kaydeden Hepçivici, şöyle devam etti:
Tespiti mümkün değil
“Nasıl önceden deprem olunacağı tespit edilemiyorsa, bir insanın ne zaman kalp krizi geçireceğini de tespit etmek şu an için mümkün değil. Fakat sağlığın her alanında olduğu gibi kalp hastalıklarında da hızlı gelişmeler oluyor. Deprem öldürmez, kalp krizi öldürmez anlayışı yanlış; ancak tedbirsizlik öldürür. Bunun için insanlar yaşamları boyunca bazı tedbirler almalı. Yüksek riskli bir hastaya bu riskleri modifiye etmek amacıyla bir takım tedavi seçenekleri sunuyoruz. Ancak risk faktörü çok az olan hastaya da kalp krizi geçirme riski azalsın diye belli bir tedavi uygulayamayız. Polikliniklere kalp kontrolü için başvurmak normal ve gereklidir, ancak bunu bir psikolojik sorun hale getirip ‘Ben acaba ne zaman kalp krizi geçireceğim?’ diye hayatı yaşanmaz hale getirmek doğru değildir.”
Korunma tavsiyeleri
Kalp krizinden korunmak için bazı tavsiyelerde de bulunan Hepçivici, “ Yağsız, şekersiz bitkisel ağırlıklı beslenme, sigaradan uzak durma, hipertansiyon-diyabet gibi hastalıkların doğru tedavisi, ilaç tedavisi, düzenli uyku, yeterli egzersiz ile damar içerisinde oluşan bu plaklar stabil hale gelir. Yırtılma ihtimalleri ciddi oranda azalır. Bununla birlikte kalp krizi geçirme ihtimalinizde ciddi oranda azalır. Sigarayı bırakmanız, diyabet ve hipertansiyon hastasıysanız tedavinize sıkı sıkıya uymanız, egzersiz yapmanız bu nedenle çok önemli. Yağsız şekersiz bitkisel ağırlıklı beslenmenin kalp damarlarınıda bu plakların oluşumunu ciddi oranda azalttığı biliniyor. Doğru beslenmek fazlasıyla önemli. Kısaca, sigarayı bırakın, yeteri kadar uyuyun, egzersiz yapın, stresle baş etmeyi öğrenin, doğru beslenin” ifadelerini kullandı.