Ege Kalp pilleri yaşam konforunu artırıyor

Kalp pilleri yaşam konforunu artırıyor

23.02.2020 - 07:00 | Son Güncellenme:

Akut Kalp Damar Hastanesi’nden Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Harun Evrengül, kalbin ritim ve iletim sistemi bozukluklarını düzeltmek için vücuda yerleştirilen kalp pillerinin yaşam kalitesini artırdığını belirtti

Kalp pilleri yaşam konforunu artırıyor

Özel Akut Kalp Damar Hastanesi’nden Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Harun Evrengül, kalp pilleri hakkında bilgi verdi; kalbin ritim ve iletim sistemi bozukluklarını düzeltmek amacıyla vücuda yerleştirildiğini söyledi. Üç farklı tipi olduğunu belirten Evrengül, “Geçici kalp pilleri, kalp ritmindeki geçici yavaşlamaların veya elektriksel sistem sorunlarının tedavisinde kullanılıyor. Kalıcı olanlar, iletme problemlerinin tedavisinde etkin olur ve vücutta sürekli kalır. Üçüncü grup ise implante denilen kardiyoverter-defibrilatörlerdir. (ICD) Bunlar hastalarda hayatı tehdit edici bir ritim problemi çıktığında şok verir” dedi.
Şok veriyor
Prof. Dr. Evrengül, “ICD sağ veya sol göğüs üst bölgesinde cilt altına yerleştirilen kibrit kutusu büyüklüğünde kalpteki ritim ile uyumlu otomatik olarak çalışan sistemdir. ICD kalp ritmini sürekli olarak izler. Herhangi bir ritim bozukluğu geliştiğinde bunu otomatik olarak algılayıp gerekli uyarı artışını veya elektriksel şok dalgasını kalbe ileterek ritim bozukluğunu düzeltir” diye konuştu.
Dikkat edin
Prof. Dr. Evrengül, işlem yapıldıktan sonra dikkat edilmesi gerekenleri de şöyle sıraladı:
“Yaranın bulunduğu taraftaki omuz, bir ay süreyle fazla hareket ettirilmemeli. Kalıcı kalp pilinin yerleştirildiği bölüme basınç uygulanmamalı ve bir süre (20-30 gün) yüzüstü yatılmamalıdır. Yaranın bulunduğu taraf temiz ve kuru tutulmalıdır. İlk 1 hafta sonra yapılan kontrolde yara bakımı doktorunuz tarafından yapılmalıdır.
Ev güvenlik sistemleri, mikrodalgalar, telsiz telefonlar, elektrikli battaniyeler, elektrikli tıraş makineleri, ısıtıcı pedler, televizyonlar ve uzaktan kumandalar, bilgisayarlar ve saç kurutma makineleri gibi ev eşyaları ve tamirinde kullanılan çok yaygın ev içi uygulamalar kalp pilinin işleyişine önemli bir risk teşkil etmezler. Havaalanlarında, adliye binalarında ve diğer bazı yüksek güvenlikli yerlerde hastalar pilin tanıtım kartını göstermeli ve elle aranmalarını istemelidir.
Hastalar, kalp pilinin fonksiyonlarıyla geçici olarak etkileşebileceklerinden metal dedektörlerinden geçmemeli ve elle kullanılan tarayıcıların göğüs bölgesine tutulmasına izin vermemelidir. Cep telefonları pil jeneratöründen en az 15 santimetre uzakta tutulmalıdır.”