Ege Kalp sağlığı yakın takipte

Kalp sağlığı yakın takipte

18.06.2019 - 07:50 | Son Güncellenme:

.

Kalp sağlığı yakın takipte

EGE Üniversitesi Bilim Teknoloji Uygulama ve Araştırma Merkezi’nde (EBİLTEM) atlet ve korse gibi kıyafet içine giyilebilen EKG cihazı tasarlandı. ‘Lifecall’ isimli cihaz, holter kullanımına gerek kalmadan, kullanıcıyı rahatsız etmeyecek biçimde kalp taraması gerçekleştiriyor. Verileri de ilgili sağlık kuruluşlarına bluetooth üzerinden aktarıyor. Böylece doğru teşhis ile acil durumlarda erken müdahalenin de önünü açıyor.

Haberin Devamı

Dört yıllık çalışma sonucunda cihazı hazırlayan üreticilerden Emre Özdoğan, “Projemiz 1512 TÜBİTAK desteğiyle başladı. Daha sonra da Horizon 2020 faz 1’i aldık. Şu anda prototipi bitmiş durumda yani kanıtlanabilir, gözlemlenebilir ve çalışabilir bir ürün haline geldi. Ancak bütünsel bir üretime henüz hazır değil. Islanmasına gerek olmayan, yalnızca belli bir basınç ile cilde temas ettiğinde iletken hale gelen, gümüş katkılı pamuk iplikçikleriyle dokunmuş bir ped kullandık. Pedlerden ilerleyen zamanda EKG çekebileceğimizi gördük. Tek bir dezavantajı var, üç gün sonra atmanız gerekiyor çünkü artık iletkenliği kalmıyor. Medikal olarak bir partner bulduğumuzda ürünle piyasaya çıkmak istiyoruz” diye konuştu.

Haberin Devamı

Krizde erken uyarı

Ürünün tasarlayıcılarından Ali Akdurak da, “Hedefimiz, kalp krizini erken teşhis etmek. Kalp krizlerinin yüzde 70-75’i yaklaşık 45 dakika önceden algılanabiliyor. Bu çok ciddi bir süre, hayat kurtarabilecek bir zaman aralığı” dedi.

Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak ise, “Bu bir ilk, dünyada da tek rakipleri var. Arkadaşlarımızı bu anlamda tebrik ediyorum, başarılar diliyorum” ifadelerini kullandı.

l HANDE NAYMAN DHA