Ege Karaayıt tek yürek

Karaayıt tek yürek

08.06.2021 - 00:05 | Son Güncellenme:

Ayvalık’a bağlı Karaayıt Köyü’ndeki meraların özel maden şirketine devredilmesine Belediye Başkanı Ergin de tepki gösterdi, “Yaşam alanlarımıza bunu yapmayın” dedi

Karaayıt tek yürek

Ayvalık’ın Karaayıt Köyü’nde il mera komisyonu tarafından pandemi yasaklarının başladığı ilk gün alınan kararla mera alanlarının özel bir maden firmasına devredilmesinin tepkileri sürüyor. Köylüler, sivil toplum ve çevre örgütleri, Ayvalık Belediyesi’nin de katılımıyla Karaayıt Köyü’nde “Meralar Köylünündür Şirketlere Devredilemez” sloganıyla basın açıklaması yaptı.

Haberin Devamı

Karardan geri dönülsün

Belediye Başkanı Mesut Ergin, “22 adası, tabiat parkları, doğal güzellikleri, pırlanta kumsalları, birbirinden güzel koyları, mezeleriyle ünlü mutfağı, papalinası, zeytini, zeytinyağı, sabunu, kırmızı mercanlar gibi sualtı zenginlikleri ve tarihi kent dokusuyla gündemde kalmak istiyoruz. Ayvalık, demir madenleriyle, kötü pirina kokularıyla anılmasın” dedi. Karara karşı hukuksal zeminde mücadelenin sürdürüldüğüne değinen Başkan Ergin şöyle devam etti:

ÇED iptali için dava

“Yakın zamanda bu madenciliğe ait atık pasa depolama sahasında meydana gelen göçük nedeniyle tonlarca atık hemen yanı başındaki dereye taşmış, derenin taşıdığı bu zehirli atık Madra Barajı’na kadar taşınmıştır. Sulama amaçlı olarak kullanılan bu barajdan da tarımsal ürünlere karışması ve bu ürünleri kullananların sağlığı için risk oluşturması söz konusudur. Bu karara karşı belediyemiz tarafından ÇED raporunun iptali istemli olarak İdare Mahkemesi’nde dava açıldı. Şirketin faaliyetini sürdürdüğü alanda su havzaları bulunuyor. Tarımsal sulamanın yapıldığı Madra Baraj sahası, orman alanı ve yaşam alanı içerisindedir. Şirket bölgeyi terk etmediği sürece yaşam tehdit altında. Yaşama ve geleceğimize sahip çıkmaya devam edeceğiz.”