Ege Kasım zam ayı oldu

Kasım zam ayı oldu

01.12.2010 - 01:00 | Son Güncellenme:

İzmir’de ulaşım ücretlerine ve şebeke suyuna zam yapıldı. Sokaktaki vatandaşa ‘bir dokunduk’, adeta ‘bin ah’ işittik

Kasım zam ayı oldu

İzmirli için kasım ayı ‘zam’ ayı oldu. Önce ulaşım ücretlerine yüzde 9’la 13.5 arasında zam yapıldı. İzmirli henüz bunun şokunu atmaya çalışırken bir zam da şebeke suyuna geldi. İZSU Genel Müdürlüğü’nün 2011 mali gelir-gider bütçeleri oyçokluğuyla kabul edildi, içme suyuna yüzde 10 zam yapıldı. Yüzde 10’luk su zammı bugünden itibaren faturalara yansıyacak. Milliyet EGE Sokak Timi, vatandaşa; “Suya ve ulaşıma yapılan zamlar hakkında ne düşünüyorsunuz” diye sordu. Kimi; “Protesto edelim, otobüs kullanmayalım” diyor, kimi üç lira yol parası vermemek için Alsancak’tan Güzelyalı’ya pedal çevirdiğini söylüyor. “Su zammından rahatsız değilim” diyen de var, “Sosyal hayatımızdan kısıyoruz” diye dert yanan da... İşte vatandaşların görüşleri:

Haberin Devamı

Öğrenciler için bir şey yapılmıyor
Esra Amira - Öğrenci (22): “Hem otobüse hem de suya yapılan zamdan şikayet-çiyim. Ancak yapacak birşey yok, elimizden birşey gelmiyor. Haftada en az beş liralık bakiye yüklüyorum ama yetmiyor. Zaten belediyenin İzmir için zamdan başka yaptığı birşey yok. İzmir’de 50 bin öğrenci var. Öğrenciler için doğru dürüst bir şey yapılmıyor. Biz de maalesef tepkisiz kalıyoruz.”

Artık Türkiye’de yaşamaktan bıktım
Davut Göçler - Tesisatçı (60): “Artık Türkiye’de yaşamaktan bıktım... Ev kirası, su parası, elektrik faturası her şey pahalı. 720 lira emekli maaşı alıyorum, bu yaşımda hala çalışıyorum. Üç lira yol parası vermeyeyim diye Güzelyalı’dan Alsancak’a bisikletle gidip geliyorum. Hiç tepki göstermiyoruz. Bakın Yunanistan’a; insanlar zamlara beş dakika dayanamıyorlar...”

Haberin Devamı

Ulaşım hizmetleri gayet iyi ama...
Özden Güler - Sigortacı(25): “Belediyenin ulaşım imkanları, hizmeti gayet iyi, uzak mesafelere tek vasıta ile gidilebiliyor ama... Her gün işe gidip gelen insanlar için ulaşım maliyetli oluyor. Benim aylık işe gidiş-geliş masrafım 60 lirayı buluyor, toplam yol giderim ise 150 lira civarında. Apartmanda ortak sayaç kullanıyoruz. Nasıl olacak bilmiyorum...”

İnsanlar birlikte hareket etseler
İrfan Özhan - Emekli (45) :Son zamlar iyice sıkıntıya soktu. Ancak vatandaşımızda birlik ve beraberlik yok, kimse tepki göstermiyor. Böylece zamların da önü açılmış oluyor. İnsanlar birlikte hareket etse bu zamlar yapılmadan önce yöneticiler bir kez daha düşünür. Suya, ulaşıma, elektriğe gelince zam var. Ama maaşlara yok...”

% 10’luk zamdan şikayetçi değilim
Hasan Geçer - Kuaför (27): “Suya zamdan şikayetçi değilim. Dünyanın suyunu kullanıyorum, 80 lira fatura ödüyorum; çünkü vergiler yüksek. Ulaşıma yapılan zammın bütün vatandaşlarımızı kötü etkileyeceğini düşünüyorum. İşe gidip gelirken bir aylık yol giderim 100 lirayı buluyordu, bu zamdan sonra heralde 120 -130 lirayı bulacak.”

Aylık 600 liraya ev geçindirenler var
Onur Can Uzaras - Öğrenci (23): “Yapılan zamlar yüksek. Günlük olarak hesapladığımız zaman bir öğrencinin ayda 60 liraya yakın yol masrafı var. Aynı şekilde suya yapılan zam da öyle, ortalama 20 lira ödeyen bir hane, 25 lira ödeyecek. Benim 600 liraya ev geçindirmeye çalışan öğrenci arkadaşlarım var, şimdi bunun 60 -70 lirasını ulaşıma, 25 lirasını da suya verecek.”

Haberin Devamı

Maaşımızın üçte biri ulaşıma harcanıyor
Nergis Softa - Satış Danışmanı(28) : “Ben asgari ücretle çalışıyorum; ulaşıma, suya zam olması bizi çok zor duruma sokuyor. Ailemle yaşadığım için en azından suyu ödemiyorum ama aldığım maaşın üçte birini yol ücretine veriyorum. Bütün İzmirlilerin bu zamlara karşı birşey yapması lazım. Gerekirse protesto edelim, otobüs kullanmayalım. Ama kimse tepki göstermiyor.”

Başkan Kocaoğlu’nu başarısız buluyorum
Erhan Karasu - Kurye(30): “Zengin daha çok zenginleşiyor, fakir daha da fakir hale geliyor. Artık kişisel ihtiyaçlarımızdan ve sosyal faaliyetlerimizden kısmaya başladık. Doğma büyüme bir İzmirli olarak bugüne kadar hep CHP’ye oy verdim, inanın bir dahaki yerel
seçimlerde başka partilere oy vermeyi düşünüyorum. Başkan Aziz Kocaoğlu’nu başarısız buluyorum.”

Haberin Devamı

Belediyeden hizmet yok ama zam çok...Ayten Aydın -Temizlik İşçisi (45): “Belediyeden ulaşıma hizmet yok ama zam var. Asgari ücretle çalışıyorum, aylık 100 lira yola veriyorum. Sabahları işe giderken bırakın oturmayı, ayakta duracak yeri bile zor buluyorum. Yarım saatten önce işime gidemiyorum, otobüsü kaçırınca da en az 20 dakika bekliyorum. Su zammından şikayetçi değilim, kullandığın kadar ödüyorsun.”

Bir imza kampanyası bile düzenlenmiyor
Cem Akyol - Reklam Ajansı Sahibi(35):
“İşyerimde aylık 50 lira su faturası, bir o kadar evimde ödüyorum. İzmirliler olarak alıştık, zamlara alıştırıldık. Hepimiz tepkisiziz; bir imza kampanyası bile düzenlemiyoruz. Başı çeken bir birileri olsa belki tepkiler büyüyecek ve devamı gelecek. Aynı şekilde, akaryakıta, elektriğe ve doğalgaza da zam geliyor”