Ege Kirliliğe karşı yenilenebilir enerji

Kirliliğe karşı yenilenebilir enerji

08.12.2020 - 00:04 | Son Güncellenme:

Yaşar Üniversitesi’nden Öğretim Üyesi Dr. Levent Bilir havadaki insan sağlığına zararlı partikül madde oranının sınır değerlerini aştığını belirtti, “Çözüm temiz enerji kaynaklarının kullanılması” dedi

Kirliliğe karşı yenilenebilir enerji

İzmir ve Ege genelinde, havadaki insan sağlığına zararlı partikül madde oranı, sınır değerleri birçok kez aştı. Yaşar Üniversitesi Enerji Sistemleri Mühendisliği Bölümü Dr. Öğretim Üyesi Levent Bilir, hava kirliliğini önlemek için alınacak önlemleri, yapılması gerekenleri ve çözüm yollarını anlattı. En önemli önlemin yenilebilir enerji kaynaklarına yönelmek ve enerjiyi verimli kullanmak olduğunu belirten Bilir, “Yalnızca rüzgardaki potansiyeli kullanarak Ege Bölgesi’nin toplam enerji tüketiminden daha fazla enerji üretmek mümkün. İzmir, Türkiye’nin güneş kapasite oranı en yüksek alanı olan ikinci ili. Biyogazda, yaklaşık 2 bin 500 konutun 1 aylık tüketimine eş değer olan potansiyele sahip İzmir’de, mutlaka çöpten enerji seçeneği de hayata geçmeli. Temiz enerji kaynakları kullanılırsa hava kirliliği sorunu zaten kendiliğinden çözülür” dedi.

Haberin Devamı

Meteorolojik etkenlerin de olumsuz etkiyi artırdığını kaydeden Bilir, “Yüksek basınç etkisiyle kirli hava yükselip dağılamadığı için zehirli gazların ve partiküler maddelerin yere doğru çöktüğü gözleniyor.

Fosil yakıtların yakılmasıyla, havaya karbon dioksit, karbon monoksit, azot oksit, kükürt dioksit gibi gazlarla birlikte partiküler kirleticiler de yayılıyor. Bilinçsiz yakıt ve kalitesiz kömür kullanımı, doğalgaza geçiş imkanı olup da hala katı yakıt tercih eden merkezi sistem binalar, kaloriferlerin yakılmaması, bacalarda filtre sisteminin bulunmaması gibi etkenler de bunu artırıyor” diye konuştu. Ege Bölgesi, kasım ayı başından itibaren hava kirliliğiyle karşı karşıya kaldı.

Alsancak ilk

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın, ülke genelindeki istasyonlardan alınan değerleri anlık olarak yayınladığı ‘Ulusal Hava Kalitesi İzleme Ağı’ verilerine göre, PM10 miktarlarının sınır değerleri birçok kez aştığı dikkat çekti. Sınır değeri, 24 saat ortalaması 50 mikrogram/metreküp olması gereken PM10 değerleri, saatlik olarak yapılan ölçümlere göre en yüksek, Alsancak’ta 488.87 olarak görüldü. PM10 değerleri Aydın’da 325.69, Balıkesir’de 476.32, Denizli Merkezefendi’de 433.13, Bayramyeri’nde 329.25, Manisa’da 70.17 ve Muğla’da 209.52 olarak kayıtlara geçti.

Haberin Devamı

PM10 nedir?

Partiküler maddeler (PM), hava içerisinde asılı olarak bulunan katı ve sıvı parçacıkların karışımından oluşan, yaygın hava kirletici olarak biliniyor. Partiküler maddelere hem kısa hem de uzun dönemde maruz kalmak, solunum, kalp damar hastalıkları ve akciğer kanserinden ölümlerde artışa yol açıyor.