Ege Kirlilik belgelendi

Kirlilik belgelendi

22.09.2021 - 00:00 | Son Güncellenme:

Gediz Nehri’nde İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılan analizlerde su kalitesi en düşük seviyede çıktı

Kirlilik belgelendi

İzmir Körfezi’ne akan Gediz Nehri’ndeki kirlilik kaynaklarını tespit etmek için “Temiz Gediz Temiz Körfez” sloganıyla çıktığı 4 günlük havza gezisi boyunca Gediz’in 401 kilometrelik yatağında incelemelerde bulanan Ege Belediyeler Birliği ve İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, gezi sonrası hazırladıkları 12 maddelik kurtuluş reçetesi doğrultusunda çalışmalarını sürdürüyor. Başkan Soyer, son olarak Gediz Nehri’nin Alaşehir Çayı üzerinden kirlenmesinin önüne geçmek için Manisa Su ve Kanalizasyon İdaresi (MASKİ) Genel Müdürlüğü’ne yazı yazarak işbirliği çağrısında bulundu. Başkan Soyer, Ege Belediyeler Birliği ve MASKİ işbirliği ile bölgeye paket arıtma tesisleri kurabileceklerini bildirdi. Yine Başkan Soyer’in talimatı ile harekete geçen İzmir Büyükşehir Belediyesi, nehirdeki kirliliğin boyutlarını tespit etmek ve güncel verileri elde etmek için kritik 12 noktadan numune aldı.

Haberin Devamı

Numune alının 12 kritik noktanın 9’unda su kalitesinin pek çok parametre için en alt kalitedeki su niteliğinde olduğu görüldü. Bu 9 nokta arasında Turgutlu Organize Sanayi Bölgesi çıkışı, Akhisar Zeytin Organize Sanayi Bölgesi sonrası, Akhisar Kayalıköy Köprüsü, Salihli Yılmaz ve Taytan Köprüsü, Alaşehir Mezbaha sonrası, Kula Atık Transfer İstasyonu yakını, Uşak Organize Sanayi Bölgesi Beylerhan Köyü, Güneli Köyü, Gediz Atık Su Arıtma Tesisi (Fırdan Köyü) öncesi ve sonrası yer alıyor.

İşbirliği çağrısı

“Gediz’in kirlilikten kurtarılması için ilgili bakanlıklar, belediyeler, kurum ve kuruluşlar ile birlikte el birliği ile çalışmalıyız” diyen İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, “Alaşehir Çayı üzerinden Gediz Nehri’nin dolayısıyla Gediz Havzası’nda bulunan su kaynaklarının ve Ege Denizi’nin kirlenmesinin önüne geçmek için her türlü işbirliği ve desteği vermeye hazırız. Gediz’in kurtuluşu için İzmir Büyükşehir Belediyesi ve Ege Belediyeler Birliği olarak elimizden geleni yapmaya devam edeceğiz” dedi.

Haberin Devamı

Rotary’den Gediz’de temizlik etkinliği

Rotary 2440. Bölge Federasyonuna bağlı 6 kulüp; daha temiz bir dünya için harekete geçti. 25 Eylül Dünya Temiz Nehirler Günü’nde su kayıpları ve kirliliğine dikkat çekmek amacıyla İzmir Büyükşehir işbirliğiyle Gediz Deltası’nda farkındalık etkinliğine imza atacak. 75. Yıl Mahallesi Kozluca Mevkiindeki bölümünde çevre ve nehir temizliği yapılacak. Olten Orkestrası’nın klasik müzik dinletisi eşliğinde rengarenk uçurtmalar rüzgarda dans edecek.