EgeMavi ormanların haritası çizildi

Mavi ormanların haritası çizildi

27.06.2026 - 00:01 | Son Güncellenme:

Bodrum ve Gökova’da yapılan kapsamlı  sonar araştırması, Akyarlar-Kos hattında sağlıklı su altı ormanlarını belgelerken, Kuzey Bodrum’daki yapılaşma ve kirliliğin deniz çayırlarını yok ettiğini ortaya koydu

Haberlerimizi Google'da Takip EdinGelişmelerden anında haberdar olun.Google'da tercih edilen kaynak olarak ekleyin
Mavi ormanların haritası çizildi

Ekomiras Derneği, Muğla Büyükşehir Belediyesi’nin desteğiyle Bodrum ve Gökova’da Türkiye’nin en kapsamlı su altı sonar haritalamasını tamamladı. Gatemarine III gemisiyle yürütülen 12 günlük operasyonda, Akyarlar ile Kos Adası arasında 40 metre derinliğe kadar uzanan kesintisiz “Posidonia oceanica” deniz çayırı kuşakları ilk kez görüntülendi. Denizcilerin kullanımına sunulacak navigasyon sistemine entegre edilecek bu çalışmada, Kisebükü Koyu’ndaki su altı arkeolojik kalıntıları ile zengin ekosistem sınırları da aynı anda haritalandırıldı.

Haberin Devamı
Haberin Devamı

Kos hattında mucize, kuzeyde yıkım

Madalyonun diğer yüzünde ise insan kirliliği ve yapılaşmanın yarattığı ağır tahribat tescillendi. Türkbükü, Gündoğan ve Yalıkavak gibi kuzey koylarda teknelerin çapa hasarları ve balık çiftlikleri nedeniyle deniz çayırı sınırının 35 metreden 15 metreye kadar gerilediği görüldü. Projeyi değerlendiren deniz biyoloğu Dr. Mert Gökalp, “Akyarlar ile Kos arasında 40 metreye uzanan sağlıklı havzayı belgelemek ne kadar önemliyse, Kuzey Bodrum’da çayır sınırlarının 15 metreye gerilemesi de insan baskısının ne kadar derin izler bıraktığını somut olarak gösteriyor” dedi.

EN ÇOK OKUNANLAR

KEŞFETYENİ

İlgili Haberler