Ege Nazım İmar Planı iptal

Nazım İmar Planı iptal

24.06.2012 - 02:30 | Son Güncellenme:

İzmir 1. İdare Mahkemesi’nin, Şehir Plancıları Odası’nın açtığı davada, 1/25 binlik Kentsel Nazım İmar Planı’nın iptali kriz yarattı

Nazım İmar Planı iptal



İzmir, plansız kaldı. İzmir 1. İdare Mahkemesi, Şehir Plancıları Odası’nın açtığı davada, Büyükşehir Belediye Meclisi’nin 16 Ekim 2009’da onayladığı 1/25 bin ölçekli Kentsel Bölge Nazım İmar Planı’nı iptal etti. İptal gerekçesinin başında, nüfus öngörülerinin bilimsel temele dayanmaması yer aldı. Mahkeme kararında plandaki nüfus nüfus öngörülerinin “kestirim nüfus” esas alınarak ve üst ölçekli plan öngörüleri ile uyumlu bir biçimde yeniden belirlenerek “alan” ve “yoğunluk” dağılımlarının, bu temel veri üzerinden yenilenmesi, planlamada metropolitan alan bütününde kapsamlı bir sanayi araştırması yapılmadığına dikkat çekildi.

Haberin Devamı


Doğal afet riski
Kararda, “Nazım İmar Planı’nın kentsel sanayi alanlarının nitelik, büyüklük, yön ve mekansal dağılımına ilişkin sistemli bir planlama tutumu geliştirilmediğinden, planın sanayi ile ilgili bölümünün yeniden gözden geçirilerek planlama kararının kapsamlı bir çalışma verilerine göre yeniden değerlendirilmesi gerekir” görüşüne yer verildi. Planın, doğal afetlerle ilgili olarak üst ölçekte belirgin bir strateji geliştirmeyerek buna yönelik risklerin azaltılmasını sağlayacak planlamanın, alt ölçekli planlara bırakıldığına dikkat çekildi. Mahkeme, Büyükşehir Meclisi’nin 16 Ekim 2009’de onayladığı 1/25.000 ölçekli planın revizyonunda, şehircilik ilkeleri, planlama esasları ve kamu yararı yönlerinden hukuka uyarlık bulunmamadığını öne sürdü. Mahkemenin 1/25 bin ölçekli Nazım İmar Planı iptal kararı, bakanlığın 1/100 bin ölçekli planının daha önce iptal edilmiş olması nedeniyle üst ölçekli plan krizi yarattı. İzmir’de bazı bölgelerdeki 1/5 bin ölçekli planların yürütmesinin durdurulması veya iptali nedeniyle (Alsancak) buralarda 1/1000 ölçekli alt ölçekli plana göre imar uygulamaları yapılacak.

Haberin Devamı

Büyükşehir Belediyesi karara itiraz edecek

Ayrıca kent dışında kalan tarımsal alanlarda da plan sıkıntısı yaşanacak. Üst ölçekli planın olmaması, özellikle mahkemelik olan planları etkileyecek. Büyükşehir, karara, İzmir Bölge İdare Mahkemesi’nde itiraz edecek. Öte yandan yürürlükte olan 2010 revizyon planın geçerli olduğu iddia edildi. Ancak oda yetkili-leri, 2010 revizyon planının dayanağının 2009 planı olduğunu belirterek bu nedenle 2010 planın geçerli olmadığını belirtti.