Ege Organ bağışında İzmir farkındalığı

Organ bağışında İzmir farkındalığı

23.03.2018 - 01:12 | Son Güncellenme:

Ege Üniversitesi, Nevruz Günü’nü anlamlı etkinliklerle kutladı. Etkinlikte sahneye çıkan Prof. Dr. Sait Eğilmez, organ naklinin önemine değindi, “İzmir 49 bin bağışla ilk sırada” dedi

Organ bağışında İzmir farkındalığı

Ege Üniversitesi Prof. Dr. Yusuf Vardar MÖTBE Kültür Merkezinde ‘Sazım Sen Kal’ adlı belgesel film gösterimi ve ‘Korneanın Sesi’ konseri Dünya Nevruz Günü’nde sanatseverlerle buluştu. Programın açılışında konuşan Rektör Prof. Dr. Necdet Budak, vefatının 45’inci yılında Âşık Veysel’i andı, “Aynı zamanda Dünya Nevruz Bayramı. Âşık Veysel’in ‘Benim sadık yârim kara topraktır’ dizesiyle özetlediği, Toprak Ananın yeniden doğuşunun ve yeniden dirilişinin sembol günü. Bu vesileyle tüm katılımcıların Nevruz Bayramı’nı da kutluyorum” dedi. Rektör Budak, ‘Korneanın Sesi’ grubunun kornea nakli özelinde organ bağışı konusunda farkındlık artırmak için konserler verdiğini belirtti.
Ege Üniversitesi Medya Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Dilek Takımcı, ‘Sazım Sen Kal’ belgeselinin çıkış hikayesini anlattı, “Yaklaşık 2 yıl önce yine bu salonda organ bağışı için düzenlenmiş bir konser izlemiştim. Bağlama çalan bir göz doktoru vardı. Doktor Sait Eğilmez görmeyen gözlere ışık kazandırarak Âşık Veysel’ini bulmuştu. Cem Cansız’dı bu kişi. Bende bu 3 adamın hikayesinden çok etkilendim” diye konuştu. EÜ Tıp Fakültesi Göz Hastalık Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Eğilmez’de organ naklinin önemine dikkat çekti, “Kornea, doku, kan grubu uyumu, beyin ölümü gibi özel bir şart gerektirmeden nakledilebilen bir doku olduğu halde bağışlanması unutuluyor. Türkiye’de yılda 380 bin kişi vefat ediyor. Kornea takıldığı anda insanlar Türk filmlerindeki gibi seviniyorlar. Farkındalık yok. Her vefat eden organ vericisi, kornea vericisi olabilir” ifadelerini kullandı. Prof. Eğilmez, İzmir’in 49 bin bağışla Türkiye’de birinci olduğunu söyledi. Etkinlikte, Prof. Dr. Budak, Prof. Dr. Sait Eğilmez ile birlikte ‘Uzun İnce Bir Yoldayım’ türküsünü söyledi.