Ege Özel çocuklara oyun odası

Özel çocuklara oyun odası

26.02.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

Ege Engel Siz Yaşam Derneği, özel çocukların hayatlarına dokundu. Tanı ve tedavi süreçlerinde daha keyifli zaman geçirmeleri için oyun odası kurdu

Özel çocuklara oyun odası

İki yıl önce yedi başarılı kadın tarafından kurulan, Ege Engel Siz Yaşam Derneği ile İzmir’de yeni bir dönem başladı. İnci Sancak, Serpil Atlet, Arzu Gül, Meltem Cinstaş, Sevinç Özyatık, Aynur Şahin ve Zeynep Ergüven öncülüğünde kurulan dernek, özel gereksinimli çocukların hayatına sihirli bir değnek gibi dokundu. Özel çocukların topluma kazandırılması için hayata geçirdiği projelerine yenisini ekledi. Tanı ve tedavi süreçlerinde yoğun destek aldıkları Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı Hastalıkları Ana Bilim Dalı’nda fiziksel imkanların, özel çocuklara uygun olarak iyileştirilmesi amacıyla kermes düzenledi. Pandemi dömeninde özel çocukların ve ailelerin içinde bulunduğu durumu konuştuğumuz Dernek Başkanı İnci Sancak, İzmirlilere çağrıda bulundu. Sancak, “Sevginin önünde engel yok. Gelin siz de sevgi dolu bu ailenin bir parçası olun” dedi.

Haberin Devamı

- Oyun odası fikri nasıl çıktı ortaya?

Çocukların tanı ve tedavi süreçlerinde kaygı düzeylerinin yüksek olması, anne babaların da endişelerinin yoğun olması son derece olağan. Bu alanların iyileştirilmesi, özellikle bekleme odalarındaki materyallerin fazlalığı çocukların kaygılarının azalmasına yardımcı olacak. Ayrıca çocuklara verilecek olan hizmetin kalitesini artıracaktır diye düşündük. Fikir böyle çıktı. Oyun odasıyla keyifli ve konforlu zaman geçirmelerini sağlamak istedik.

- Bu iyileştirme çalışmaları devam edecek mi?

Bu konudaki hassasiyetimizi daha önce de bir çok alanda gösterdik. Çocuklarımız için yapılan sanat ve spor etkinliklerinde, eğitim faaliyetlerinde her zaman önemli bir paydaş olmayı kendimize amaç edindik. Özel çocukların başarılı oldukları alanların keşfedilmesi, o alanda ilerlemelerinin sağlanması bizim için çok önemli. O yüzden çalışmalarımız kesintisiz devam edecek. Çünkü onların sanatla ve sporla ilgili yaptığı çalışmalar, yaşama katılımları konusunda son derece önemli.

Haberin Devamı

- Derneğin diğer hedefleri arasında neler yer alıyor?

En büyük amacımız bu uzun yolculukta özel gereksinimli çocuklara ve ailelerine yol arkadaşı olmak. Rehberliklerini yapmaya ve işbirliklerini onlar adına sağlamaya çalışıyoruz.

- Pandemi döneminde üç aylık süreyle özel eğitim okulları kapandı. Nasıl geçti bu süreç?

Otizmli ve zihinsel engelli bireylerin günlük rutinleri vardır. Pandemide 3 ay eğitim göremedikleri için evde kalan çocuklar alıştıkları okul rutininden uzaklaştı. Bu onları strese soktu, krizlere yol açtı. Konuşmaya başlayan çocuklarımız sustu, tırnak yedi, bilgisayar ve televizyona yöneldi.

- Onlar için online eğitim mümkün mü?

Maalesef değil. Çocuklarımız bizi sevdikleri için karşımızda duruyor ama göz kontağı kurmuyorlar. Bu şartlarda onlara ders anlatmak imkansız oluyor.

‘Sorunlar arttı içe kapandılar’

Ege Engel Siz Yaşam Derneği ile 1.5 yıl önce yolları kesişen Demet Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi Sahibi Demet Velioğlu, kurumlarında 14 özel öğrenciye haftada 5 tam gün eğitim verebildiklerini söyledi. Tam gün eğitimlerle çocukların öz bakımdan iletişim kurmaya kadar bir çok beceri kazandığına dikkat çekti. Ege Engel Siz Yaşam Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Aynur Şahin ise, aynı zamanda 24 yaşında otistik bir kız çocuğu annesi. Pandemi döneminde yaşadığı zorlukları anlatan Şahin, “İçlerine kapandılar. Yaşadıkları sorunlar giderek arttı. Umarım kısa sürede bu durum atlatılır” dedi.