Ege Proteinlerin sırrını çözecek

Proteinlerin sırrını çözecek

12.04.2021 - 00:05 | Son Güncellenme:

Türkiye ve Rusya ortaklı proteinlerin sırrının çözülerek aşı ve ilaç sektörüne faydalı olunması amaçlanan proje kapsamında gerekli cihazlar temin edildi, test aşamasına geldi.

Proteinlerin sırrını çözecek

TÜBİTAK ve Rusya Temel Araştırmalar Vakfı tarafından 700 bin liralık fonla desteklenen protein projesi, İzmir Ekonomi Üniversitesi Biyomedikal Mühendisliği Dr. Öğr. Üyesi Günnur Güler tarafından yürütülüyor. ‘Proteolizin Fonksiyonel Mekanizmalarının Fizikokimyasal Tekniklerle Araştırılması’ isimli proje kapsamında, proteinlerin ve enzimlerin yapısal ve fonksiyonel özellikleri belirlenmeye çalışılıyor. Bir yıldır süren aşı ve ilaç sektörüne temel olabilecek çalışma kapsamında gerekli cihazların temin edildiğini ve enzimlerin test aşamasına geçildiğini kaydeden Dr. Güler, “Eğer proteinlerin yapısını bilirsek ve proteinlerin sırrını çözersek, birçok hastalığa karşı aşı veya ilaç geliştirilmesinin de temeli atılmış olacak. Kovid-19 virüsünün de hücrelerimize ‘spike protein’ aracılığıyla tutunmaya çalıştığını biliyoruz.

Haberin Devamı

Ayrıca Kovid virüsünün mutasyona uğradığında da protein yapısında değişimler meydana geldiğini gözlüyoruz. Bu bakımdan protein çalışmaları oldukça önemli. Bu projeye yaklaşık 1 yıldır devam ediyoruz. 3 yılda tamamlamayı hedefliyoruz” dedi.
l HANDE NAYMAN DHA