Ege Şeboy yol ayrımında: Ya Büyükşehir ya emeklilik

Şeboy yol ayrımında: Ya Büyükşehir ya emeklilik

13.12.2008 - 01:00 | Son Güncellenme:

Tam çeyrek asırdır siyasetin içinde. 15 yıldır Buca’yı yönetiyor. “Artık ustayım” diyor, tecrübesini Büyükşehir için kullanmak istiyor. B planı da hazır: Emeklilik... “Sorunsuz günleri çok özledim” diyor

Şeboy yol ayrımında: Ya Büyükşehir ya emeklilik

İzmir Buca’da üç dönemdir belediye başkanlığı yapan Cemil Şeboy, siyasete, Büyükşehir Belediye Başkan adayı olarak gösterilirse devam edecek.
Politika macerasına, 1983’te belediye meclis üyesi olarak başladığını anlatan Şeboy, “Babam hiç istemedi. Şimdi, ‘Haklıymış’ diyorum. O günlere dönme imkanım olsa, siyasetin kapısının önünden geçmem” diyor. Büyükşehir adayı olarak gösterilmezse emekli olacağını söyleyen Şeboy, “O zaman da sabahları geç kalkıp, kahvaltı yapacağım. Kendim için yaşayacağım. Torunumla daha çok vakit geçireceğim. Sorunsuz günleri özledim” diye konuşuyor.

“İzmir geri kaldı”
Şeboy, Büyükşehir için projelerinin hazır olduğunu özellikle vurguluyor. Usta bir belediye başkanı olduğunu, bu ustalığı Büyükşehir için kullanmak istediğini söylüyor, şöyle devam ediyor:
“İzmir birçok konuda geri kaldı. Sıkıntıları eskilere dayanıyor. Osman Kibar’dan sonra Büyükşehir’e teknik, plan okumayı bilen belediye başkanı seçilmedi. Bu yüzden, kentin simgesi Birinci Kordon bugünkü haline geldi. İşinde kötü bile olsa, bir mimar, mühendis, Kordon’daki eski evlerin yıkılmasına izin vermezdi. Kent yenileme projesi önüne geldiği zaman, ‘şu projenin şurası yanlıştır’ diyen, proje maliyetini bilen teknik kişilerin başkan olması gerekmektedir. Eğer böyle olmazsa gördüğünüz gibi metro yarım kalıyor. Kent yenilemeyi yapamıyorsunuz. Bugüne kadar İzmir’de kent yenileme oldu mu?”

Kemeraltı’na formül
Kemeraltı esnafının yıllardır isyan ettiğini, fakat şimdiye kadar sorunlarına hiçbir belediye başkanının çözüm bulamadığını dile getiren Şeboy, tarihi çarşıda, SİT kapsamında olmayan binaların yıkılarak, Forum Bornova’nın Kemeraltı versiyonunun hayata geçirilmesi gerektiğini söylüyor. İzmir’in, ‘kimliksiz’ bir kent olduğunu vurgulayan Şeboy, kenti marka haline getirecek projelere imza atacağını ifade ediyor, “Bütün ilçelerin sorunlarını biliyorum. Projelerimiz turizme yönelik olacak. Urla yolunun altındaki yeri Antalya’daki Konyaaltı Plajı’na benzeteceğiz. Urla iskelesi Alaçatı’daki gibi olacak. Oraya yat limanı yapacağız. Kentin her yerine metro gidecek” diyor.