Ege Tasarruf için ipuçları

Tasarruf için ipuçları

26.02.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

İzmir Doğalgaz, abonelerine alınacak basit tedbirlerle hem enerji kullanımını hem de fatura ücretlerini düşürmenin formülünü anlattı

Tasarruf için ipuçları

Lisans sınırları içerisinde bulunan 26 ilçeye yaptığı yatırımlarla 924 bin aboneye ulaşan İzmir Doğalgaz, verimli kullanımla ilgili abonelerine bir dizi önerilerde bulunuyor. Sadece ısınma amaçlı değil mutfak ve sıcak su kullanımında da yaygın bir şekilde tercih edilen doğalgazın tüketiminde alınacak basit tedbirlerle hem enerjinin verimli kullanımında hem de faturalarda önemli ölçüde tasarruf sağlanabiliyor.
Verimli kullanım şu tavsiyelerde bulunuldu:
- Doğalgaz yakma cihazı seçilirken evinizin ısı ihtiyacı iyi belirlenerek, bu ihtiyaç doğrultusunda uygun kapasitede cihaz seçilmeli.
- Kombi gibi yakıcı cihazların yıllık periyodik bakımlarının kış mevsimine girilmeden yetkili servis tarafından yapılması cihaz verimliliğini artırarak yakıt tasarrufu sağlayacak.
- Oda termostatı kullanılmalı, oda sıcaklığı oturma odaları ve salonlarda 22 derece; yatak odaları, koridor ve mutfaklarda 20 derece olmalı.
- Termostatın 1 derece daha düşük sıcaklığa ayarlanması yüzde 5’e yakın yakıt tasarrufu sağlayacak.
- Duvar izolasyonu ve bina ısı yalıtımı yaptırılmalı.
Bu şekilde daha az yakıt tüketilir ve birkaç ısınma sezonunda yatılım harcaması geri kazanılır. Pencere ve kapılara ısı izolasyonu yapılmalı, mümkünse çift camlı pencereler tercih edilerek ısı kaçakları engellenmeli, bu şekilde yüzde 5- yüzde 10 arasında tasarruf elde edilebilir.
- Radyatörlerin önü kapatılmamalı, verimli ısıtabilmesi için önlerine koltuk, masa ve eşya konulmamalı, üzerleri örtülmemeli ve çamaşır kurutulmamalı.
- Kısa sürelerde kombi kapatılmamalı. Kısa süreli evden çıkıldığında veya geceleri tasarruf etmek için kombiyi kapatıp sistem soğutulmamalı, soğutulduğunda sistem kendini tekrar ısınmak için daha fazla gaz harcar. Bu durumlarda kombinin kapatılması yerine düşük derecelerde çalıştırılmalı.