Ege Tedbirler sonuç verdi, vaka azaldı

Tedbirler sonuç verdi, vaka azaldı

10.12.2020 - 00:15 | Son Güncellenme:

İzmir Valisi Köşger, alınan ek önlemlerle birlikte son bir haftada vaka sayılarında yüzde 25 civarında azalma olduğunu kaydetti

Tedbirler sonuç verdi, vaka azaldı

İzmir Valisi Yavuz Selim Köşger, kentte Kovid-19 vaka sayılarının 30 Ekim’de yaşanan depremle yükselişe geçtiğini ancak son bir haftada alınan tedbirlerle yüzde 25 civarında azalma gözlendiğini açıkladı. Bu dönemde alınan önlemlerin sonuç verdiğini kaydeden Köşger, “Vatandaşlarımız depremden önce riayet ettiği maske, mesafe ve hijyen kurallarına depremden sonra o şokla riayet edemedi. Testi pozitif ve izolasyonda olması gereken kişiler sokağa çıktı. Bunun etkisiyle vaka sayısı 5’e katlandı. Vatandaşların alınan önlemlere uymasıyla şu an inişe geçti. Son haftada vaka sayılarında yüzde 25 civarında azalma oldu. Bunun geçici mi yoksa kalıcı bir düşüş mü olduğunu gözlemleyeceğiz” şeklinde konuştu.

Yüzde 50’si dolu


Kent gelinde 800 filyasyon ekibinin 2 bin 400 personelle görev yaptığını, kaymakamlıklar bünyesinde görevlendirilen ekiplerle jandarma ve polislerin de vatandaşların kalabalık bulunduğu semt pazarları ve alışveriş merkezlerinde kontroller gerçekleştirdiğini aktardı. Yatak sayısında sıkıntı yaşanmadığını vurgulayan Köşger, “Sağlık Bakanımızın da açıkladığı gibi hastanelerimizde yoğun bakım doluluk oranı yüzde 83 civarında. 550 ventilatör cihazımız var. Bunlardaki doluluk oranı yaklaşık yüzde 50” diye konuştu. Köşger, toplu ulaşım araçlarında Hayat Eve Sığar (HES) kodu uygulamasının bu ay içinde kullanılmaya başlamayı planladıklarını da bildirdi.

Özel çağrı merkezi


Köşger, şöyle konuştu: “Kente özgü bir çağrı merkezini hizmete aldık. Merkezdeki görevliler, vatandaşların Kovid-19 testlerinin pozitif çıkmalarının ardından telefonla ulaşıyor. İlaçlarının kendilerine ulaşacağı zamanı söylüyorlar. Mutlaka izolasyon kurallarına uymaları gerektiği konusunda bilgi veriyorlar. Bir diğer çağrı merkezimizde ise 30 kişi görev alıyor. Onlar da karantinadaki vatandaşların bir ihtiyaçlarının olup olmadığı soruyor.”

‘Hastalık insanda hal bırakmıyor’

Kovid-19’a kendisinin ve eşinin de yakalandığını belirten Köşger, “Her bünyede farklı semptomlar gösteriyor. Bizde de klasik ateş, eklem ağrısı gibi rahatsızlık verdi. Bu hastalık ayağa kalkacak hal bırakmıyor. Çok şükür biz evde aldığımız tedaviyle atlattık ama herkes çok dikkatli olsun. Hala ölümcüllüğü devam ediyor. Hastalık mutasyona uğradı, hafif atlatılıyor deniyor. Bunlara itibar edilmemesi lazım” dedi.

CEZA YAĞDI

Koronavirüsle mücadele kapsamında kentlerde denetimler sıklaştı. İzmir’de alışveriş merkezleri, işyerleri ile kalabalık cadde ve meydanlarda denetim yapıldı. 10 işyerine tedbirlere uyulmadığı gerekçesiyle 33 bin 300 lira para cezası kesildi, 2 işyeri hakkında idari işlem başlatıldı. Maske zorunluluğuna uymayan 609 kişiye 548 bin 100 lira idari para cezası uygulandı. Denizli’de de karantinayı ihlal eden ve temaslı oldukları kişiler hakkında yanlış bilgi veren 30 kişiye 3 bin 150’şer lira ceza kesildi, l aa-DHA

Yazarlar