Ege Tuğladan değil gönülden okul

Tuğladan değil gönülden okul

27.07.2022 - 00:30 | Son Güncellenme:

İmece geleneği, çocuklara yeni bir okul kazandırmak isteyen köy sakinleri tarafından yeniden canlandı. Maaşını, hayvanını, tarlasını ortaya koyup ihaleyi kazanan köylüler, yetkililer ve hayırseverlerden de destek bekliyor.

Tuğladan değil gönülden okul

İzmir Menderes’e bağlı Çatalca Mahallesi’nin sakinleri, ihtiyacı karşılamayan köy okulunu yenilemek için kolları sıvadı. Güçlerini birleştiren köylüler, ihaleyle satışa çıkan Orman Genel Müdürlüğü’ne ait 608 metrekarelik alandaki lojman ve araziye talip oldu. 411 bin lira muhammen bedelle satışa çıkarılan ihaleye 30 kişiyle girdi. Bunun için ilk etapta gereken miktarı köylüler kendi aralarında topladı. İmece usulü ile 2 milyon 300 bin lirayı topladıktan sonra lojman binasını yıkacaklarını, köyün meydanını genişleterek okul yapacaklarını belirten köy sakinleri, bu meblağı ödemek için hem yetkililerden hem de hayırseverlerden destek beklediklerini belirtti.

Haberin Devamı

45 günümüz var

Herkesin gönlünden kopanı verip destek olduğunu belirten Çatalca Mahallesi Muhtarı Süleyman Üstün Güner, “Pes etmeyip aldık ama 45 gün içerisinde yüzde 25 peşinat, tapu masrafları gibi kalemler için 1 milyon 200 lira para toplamamız gerekiyor. Kimi maaşını verecek, kimi üzümlerini satıp parasını verecek, kimi hayvanını satacak. 80 yaşındaki annem 500 lira verdi, ‘İstersen maaşımı da al’ diyor” dedi. Geçmişte de imece usulü hareket ettiklerini belirten Güner, “İmece ruhu genlerimizde var. Gençlere de örnek olduk. Şimdi köyün gençleri de ‘Ne gerekiyorsa yapalım’ diyor” diye konuştu.

Köy sakinlerinden Medet Gür de, “Araziye bitişik bir arazim vardı. Orayı hibe edeceğim. Bazı köylüler maaşlarını verecek, bazıları hayvanlarını satacak. Eğitim için organize olduk” dedi. Şerif Ahmet Çakıcı, “Burayı şahsi amaçla almadık. Ben de emekliyim. Diğer emekli arkadaşlarla konuştuk. Birer maaşımızı vermek istiyoruz. Köylünün gücü neye yeter orasını bilemiyoruz” ifadelerini kullandı.