Ege Tüm dünya duyacak

Tüm dünya duyacak

12.03.2019 - 08:15 | Son Güncellenme:

.

Tüm dünya duyacak

Foçalılarla bir araya gelen CHP İzmir Büyükşehir adayı Tunç Soyer “Akdeniz’in lideri olma yolundaki ilk adım buradan atılacak” dedi.

Haberin Devamı

31 Mart yerel seçimleri için çalışmalarını aralıksız sürdüren CHP İzmir Büyükşehir Belediye Başkan adayı Tunç Soyer, Demokrasi Meydanı’nda Foçalılara seslendi. İlçe girişinde büyük bir coşkuyla karşılanan ve konvoy eşliğinde alana giren Soyer, “Foça’yı bir dünya markası yapacağız” dedi. İzmir’in yüzyıllar boyunca Akdeniz çanağında en güçlü liman ve ticaret kenti olduğunu anlatan Soyer, şöyle konuştu:

İlk durak Marsilya

“Bu toprakların sakinleri buradan Marsilya’ya 50 kürekli teknelerle gitmiş, ama biz daha Midilli Adası’na bir feribot kaldıramıyoruz. İzmir’i Akdeniz çanağının lider kenti yapacağız ve bu hedefimize doğra ilk adımı Foça’dan atacağız. İskenderiye, Beyrut, Roma, Atina ve Barselona gibi şehirlerle çocuklarımız ve gençlerimiz için Akdeniz’in yeni turizm rotalarını, tarım politikalarını belirleyeceğiz, kültür alışverişi yapacağız.”

Haberin Devamı

Soyer, Foça’da balıkçılık, tarım ve turizm özelinde kırsal kalkınmayı sağlayacaklarını, profesyonel bir tanıtım organizasyonuyla Foça’nın zeytinyağını, yoğurdunu, şarabını, balığını ve diğer tarımsal ürünlerini bir dünya markası haline getireceklerinin sözünü verdi.

Tarancı’nın dizeleri

CHP Foça Belediye Başkan adayı Fatih Gürbüz de, sözlerine Cahit Sıtkı Tarancı’nın ‘Memleket isterim; ne zengin ne fakir, ne sen ne ben farkı olsun. Kış günü herkesin evi barkı olsun’ dizleriyle başladı. Gerenköylü çiftçinin ıspanağı tarlada bıraktığını, Bağarası’nda besicilik yapanların yaptığı yatırımın karşılığını alamadığını, Foçalı balıkçıların yakaladığı balığı gerçek değerinde satamadığı için sefere çıkamadığını ve esnafın kepenk kapattığını dile getirdi. Gürbüz, şöyle devam etti:

‘Ben de emekçiyim’

“Çocuklarımıza daha güzel, daha yaşanabilir bir kent bırakmak adına, halkçı ve sosyal belediyecilik için geliyoruz. Ben Foça’da, Kaleiçi’nde büyüdüm. Bu kentin formasını terletmiş eski bir sporcu evladınızım. İtfaiye üniformamın üzerinde hala terim var. Bir emekçi kardeşiniz olarak, hiçbir emekçimizi işinden aşından etmeyeceğim. Belediye makamı halkındır. Emekçilerimizin teminatı da benim.”

Haberin Devamı

Körfez müjdesi

CHP İzmir Büyükşehir Belediye Başkan adayı Tunç Soyer, katıldığı bir TV programında kentin potansiyeline dikkat çekti. Seferihisar gibi bir kasabayı dünya markası yaptıklarına dikkati çeken Soyer, “İzmir, Türkiye’de en çok yabancı sermayeli şirketler bulunduran kentler arasında 2. sırada, aynı zamanda Türkiye’de en çok ihracat yapan kentler arasında 2. en çok üretim yapan kentler arasında ise 3. sırada geliyor” dedi. Projelerinin çıkış noktasının liman olduğunu belirten Soyer, şöyle devam etti:

Çıkış noktası liman

“Limanla ilgili iki temel projemiz var. Bir tanesi sirkülasyon kanalı dediğimiz denize tekrar girilebilir gelmesini mümkün kılınabilecek çalışma olacak. 800 milyonluk bir bütçesi var. İkincisi de navigasyon kanalı dediğimiz bir kanal var. Bu kanal açılırsa 11-15 metreye kadar derin olan teknelerin büyük konteyner taşıyabilen teknelerin girebileceği bir liman olacak. Şimdi limanın arkasındaki elektrik fabrikası satışa çıkıyor, biz büyükşehir belediyesi olarak orayı satın alacağız ve orayı kültür sanat vadisi haline getireceğiz. İstanbul film endüstrisini davet edeceğiz.”

Haberin Devamı

Türkiye’nin ilk Tarım Üniversitesi İZMİR’E

Önceki gün Kemalpaşa’da üreticilerle bir araya gelen CHP İzmir Büyükşehir Belediye Başkan asayı Tunç Soyer, bölgenin kirazını dünyaya tanıtacaklarını belirtti, “En önemli konulardan biri, kooperatif örgütlenmesini büyütmek. Üretici örgütlenirse fiyatı kendi belirler ve pazarlama gücüne sahip olur. Öncelikle ilçe bazlı kooperatifler kuracağız ve tarım ürününü sanayi ürününe dönüştüreceğiz. Kemalpaşa’da dünyanın en güzel kirazını üreteceğiz ve aynı zamanda katma değerini artırarak pazarlayacağız. Dünyanın farklı yerlerinde kiraz festivalleri gibi etkinlikler yaparak kirazımızı tanıtacağız. Araştırma Enstitüsü kuracağız. Türkiye’nin ilk Tarım Üniversitesini İzmir’de açacağız” diye konuştu.

CHP Kemalpaşa Belediye Başkan Adayı Rıdvan Karakayalı’nın “Türkiye’nin kiraz ihtiyacının yüzde 12’sini Kemalpaşa karşılıyor. İzmir’in et ihtiyacının yüzde 35’ini de yine Kemalpaşa karşılıyor. Kemalpaşa’da Meyve İşleme ve Kurutma Fabrikası ile Et Entegre Tesisi’ne ihtiyaç var” demesi üzerine Soyer, bu tesislerin yapılacağının sözünü verdi.