Ege ‘Ulaşım derdi bitti’

‘Ulaşım derdi bitti’

09.01.2019 - 08:15 | Son Güncellenme:

İZBAN grevi, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın kararıyla iki ay ertelendi. AK Parti İzmir Büyükşehir Belediye Başkan adayı Nihat Zeybekci, “Vatandaşın daha fazla sıkıntı çekmesine izin veremezdik” dedi.

‘Ulaşım derdi bitti’

İZBAN’da yaklaşık bir aydır devam eden grev, AK Parti İzmir Büyükşehir Belediye Başkan adayı Nihat Zeybekci’nin devreye girmesi ile Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından ertelendi. 6356 sayılı Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanunu’nun 63’üncü maddesi gereğince, “şehir içi toplu taşıma hizmetlerini bozucu nitelikte görüldüğünden” grev 60 gün ertelendi.

Haberin Devamı

‘Mağduriyet sona erdi’

“İzmir halkının kış şartlarında ulaşım eziyeti daha fazla eziyet çekmesine müsaade edemezdik” diyen Zeybekci, “Grevin sona ermesi için sendika ile yapılan tüm görüşmeleri, TCDD’nin verdiği yetkiyle İZBAN adına Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu yürüttü. Önce yüzde 22, son olarak da yüzde 26 zam teklifine rağmen sendika, kendi önerisinde ısrar etti. Ne çalışanların ne de İzmir halkının mağdur olmasını istemediğimiz için bu süreye kadar sonuç alınmasını bekledik. Ancak grevin giderek uzaması ve mağduriyetin daha da büyümesi üzerine, devreye girmek zorunda kaldık. Bu aşamadan sonra 60 gün içinde İZBAN ve sendikanın uzlaşması beklenecek. Eğer yine uzlaşma sağlanamazsa, Hakem Heyeti’ne gidilecek” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

Algı yaratılmak istendi

Konunun siyasi malzeme yapıldığını ve vatandaş üzerinde bilinçli olarak yanlış algı yaratıldığını da sözlerine ekleyen Zeybekci, “Yaklaşık 1 aydır, grevin arkasında hükümetin olduğuna dair yönlendirme yapıldı. Ancak İzmir halkı, her şeyin fakında ve bu söylemlere kesinlikle inanmıyor. Biz, hiçbir mazeret üretmeden, sorunun çözümü için uğraştık. İzmirlinin çektiği sıkıntıya son verdik” dedi.

Seferler başladı

İZBAN grevinin 60 gün süreyle ertelenmesinin ardından, çalışanlar göreve çağrıldı, tren seferleri başladı. Mücadelelerinin bu şekilde bitmesinin kendilerini üzdüğünü belirten Demiryol-İş İzmir Şube Başkanı Hüseyin Ervüz, “Karar, grevlerin istendiği zaman ertelenebildiğini gösteriyor. Mademki bu kadar süredir ertelemeyi düşünüyorlardı neden bu işçileri ekmeksiz kaldı, sigortaları yatmadı. Sonuç nereye varacak bunu zaman gösterecek. Artık ne olacağı işverene yapacağımız görüşmelere bağlı. Yüksek Hakem Kurulu’nu tavsiye etmem” dedi.

‘Umarız, bu süreçte uzlaşmaya varılır’

İZBAN grevinin 60 gün ertelenmesini değerlendiren CHP İzmir İl Başkanı Deniz Yücel, “Gönül isterdi ki grev böyle sona ermesin, işçilerimiz İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz kocaoğlu’nun yüzde 30’a kadar çıkardığı zam teklifini kabul etseydi. İZBAN’da çözüm için en çok çabayı kimin sarf ettiğini, grev bitsin İzmir İZBAN’a kavuşsun diye, işçilere en yüksek teklifi kimin götürdüğünü bütün İzmir kamuoyu biliyor. Gelinen noktada İzmirlilerin İZBAN’a kavuşmuş olması sevindirici, diliyoruz ki bundan sonraki süreçte Demiryol-İş Sendikası ve İZBAN yönetimi uzlaşır” ifadelerini kullandı.