Ege ‘Üreterek büyüyoruz’

‘Üreterek büyüyoruz’

17.12.2018 - 08:15 | Son Güncellenme:

Üreticinin destekçisi olan Karşıyaka Belediyesi, Türkiye’nin ilk Roman kooperatifini kurdu kadınları tek çatıda birleştirdi. Gıda Market ve Balköy projesiyle köy lezzeti kente taşındı

‘Üreterek büyüyoruz’

Karşıyaka Belediyesi, ekonomik ve toplumsal kalkınmaya destek olmak amacıyla kooperatifleşme alanında çeşitli projeler hayata geçirdi. Türkiye’nin ilk ‘Roman Kooperatifi’nin kurulduğu, kadınların kooperatif çatısında birleştirip el emeklerini kazanca dönüştürdüğü Karşıyaka; Kent Koop Gıda Market ve Balköy gibi projelerle de üretici ve tüketici arasında köprü oldu. Yaklaşık 700 kadının yararlandığı ‘Karşıyaka Üretici Kadın Kooperatifi’ alanında türkiye’nin en büyük oluşumlarından biri haline geldi. Nikah şekerinden ev aksesuarlarına kadar onlarca farklı kalemde üretim yapan kadınlar, el emeklerini kazanca dönüştürme imkanı buldu.

Haberin Devamı

Köyden kente

Belediyenin bir ilke imza atarak kurduğu ‘Karşıyaka Örnekköy Roman Toplumu Üretim ve Pazarlama Kooperatifi’ Roman vatandaşların istihdama katılmasını sağladı. Uzmanlardan eğitim alan Romanlar, mısırcılık ve hasırcılık gibi alanlarda ekonomik faaliyetlerine başladı. Hem kooperatifleri desteklemek hem de halka ucuz ve kaliteli gıda sunmak için ‘Kent Koop Gıda Market’ konseptini yaratan Karşıyaka Belediyesi, köylerin bereketini kente taşıdı. Açılan 4 şubede, 30 üretici kooperatifinden alınan doğal ve güvenli ürünler, uygun fiyatlarla halka sunuluyor. Köy yaşamının hala korunduğu Sancaklı Mahallesi’nde hayata geçirilen Balköy Projesi de, hem üreticinin hem de tüketicinin yüzünü güldürüyor. Üreticiden alınan ve Sancaklı’daki ‘Bal Şişeleme Tesisi’nde ambalajlanıp ‘Balköy’ markasıyla satışa sunulan çiçek ve çam balı da tüketicilerin büyük beğenisini kazandı.

Haberin Devamı

Destekler sürecek

Belediye Başkanı Hüseyin Mutlu Akpınar “Ulu Önderimiz Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün yolundan gidiyoruz ve köylümüzü baş tacı ediyoruz.
Üreten her bireyi desteklemeyi ve her kesimi üretime teşvik etmeyi sorumluluğumuz olarak gördük. Bu amaçla Kadın Kooperatifi, Roman Kooperatifi gibi oluşumlara öncülük ettik. Bundan sonra da emekten yana olmayı sürdüreceğiz” dedi.