Ege Vasiyet peşinde 472 yıl

Vasiyet peşinde 472 yıl

27.03.2012 - 02:30 | Son Güncellenme:

Muhteşem Yüzyıl isimli TV dizisine de konu olan Valide Sultan’ın emri ile başlayan Mesir geleneği, Manisa’nın sembollerinden biri olurken, şenliklerde tarihi kişilikleri ünlü isimler canlandırdı...

Vasiyet peşinde 472 yıl

Buyruk tekrar edildi

KANUNİ Sultan Süleyman’ın annesi Hafsa Sultan’a şifa olan mesir 472’nci kez Manisa Sultan Camii’nden halka saçıldı. Geleneksel mesir saçımı, Hafsa Sultan’ın kendisine şifa olan mesir macununun Sultan Camii’nden her yıl baharın gelişiyle halka saçılmasını buyurduğu, “İsterim ki dünya var oldukça, her senenin nevruz gününde bu hastalara şifa, dertlere çare olması için macundan bolca karıla ve ahaliye saçıla” sözleriyle başladı.

Haberin Devamı

Padişahlar anlattı

ŞEHZADELİK dönemlerini Manisa’da geçiren Fatih Sultan Mehmet ve Kanun Sultan Süleyman’ı canlandıran oyuncular, temsil ettikleri padişahlar olarak yaşamlarını anlattı. Canlandırmada, Yavuz Sultan Selim’in eşi, Kanuni Sultan Süleyman’ın annesi olan Hafsa Sultan’ı canlandıran oyuncu Hülya Koçyiğit, Kenan Işık’ın canlandırdığı mesir macununun mucidi Merkez Efendi’yi huzuruna kabul etti ve kendisine şifa kaynağı olan mesirin beratını verdi.

41 çeşit malzeme var

Mesir macununun yapımında, zencefil, zulumba, kremtartar, kişniş, kebabiye, havlican, anason, yeni bahar, hıyarşembe, çam sakızı, zafiran, tarçın, udülkahır, çöpçini, eskir, karanfil, çivit, tiryak, sarıhelile, raziyane, kimyon, zerdeçal, tarçın, darıfülfül, ravent, kakule, şamlı gibi 41 baharat kullanılıyor.

Haberin Devamı

UNESCO Listesi’ne başvurusu yapıldı

Bulgaristan, Yunanistan, KKTC, Çin ve Fildişi sahilinden gelen folklor ekiplerinin katılımı ile uluslararası kimlik kazanan festivalde , platformdan Manisalılar’ı selamlayan Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay “472 yıllık köklü geleneği olan mesir festivalini UNESCO Somut Olmayan Dünya Kültür Mirası Listesi’ne dahil edilmesi için girişimlerde bulunuyoruz” dedi.

Yüzyıllardır unutulmayan öykü

Yavuz Sultan Selim’in eşi, Kanuni Sultan Süleyman’ın annesi Hafsa Sultan, Manisa’da hastalanır. Sultan Camii Medresesi’nin başına getirilen Merkez Efendi, bitki ve baharat karışımından oluşan macun hazırlar. Baharatın 41 çeşidi karıştırılarak hazırlanan bu macunu yiyerek sağlığına kavuşan Hafsa Sultan, diğer hastalara da macunun verilmesini ister. Halktan gelen isteğin artması üzerine kağıtlara sardırılan macunun Sultan Camii’nin kubbe ve minarelerinden saçılmasını buyurur.