Ege Vertigo başka bir hastalığın sebebi

Vertigo başka bir hastalığın sebebi

27.08.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

Ekol Balçova Tıp Merkezi Kulak Burun Boğaz Uzmanı Opr. Dr. Haşim Aydın, vertigonun bir hastalık olmaktan ziyade birçok hastalıkta meydana gelen bir semptom olabileceğini kaydetti.

Vertigo başka bir hastalığın sebebi

Kişinin hareketsiz olmasına rağmen döndüğünü hissetmesi durumunun vertigo olarak adlandırıldığını belirtti, “Vertigo beraberinde sıklıkla bulantı, kusma, dengesizlik, bazen ayakta durmada zorlanma, işitme kaybı, kulak dolgunluğu, çınlama eşlik edebilir” dedi. Aydın, vertigo sebebi olan hastalıkları anlattı.
Santral Vertigo: Santral, yani merkezi sinir sistemi ile ilgili olan vertigo beyin-beyincik-beyin sapı hastalıklarından kaynaklanır. Periferik vertigo: İç kulaktaki denge kanallarının bozukluklarında veya burdan kaynaklanan sinyallerin denge siniri ile iletilmesi sırasında ortaya çıkan baş dönmeleridir.
Bening Paroksismal Pozisyonel Vertigo (BPPV): Her iki kulakta dengenin sağlanmasında görevli 3 çift yarım daire kanalı vardır. Kanalların içerisinde oluşan partiküller (kristaller), baş hareketleri ile oluşan sinyallerin anormal biçimde artmasına yol açar. Meniere Hastalığı: Çevredeki sesleri işitirken kulak zarına çarparak orta kulak kemikçikleri ile iç kulağa aktarılan sesler iç kulakta var olan sıvıyı dalgalandırır. Tedavide beslenme önemlidir.
Vestibüler Nörit: İç kulakta oluşan sinyalleri beynimize taşıyan denge sinirinin etkilendiği durumlarda meydana gelir.