Ege Yakıcı sıcakta kurutma mesaisi

Yakıcı sıcakta kurutma mesaisi

30.07.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

Yere serilen Manisa domatesleri, kenti kırmızıya bürüdü. İhracata hazırlanan binlerce ton ürün, tüm dünyada ağızları tatlandıracak

Yakıcı sıcakta kurutma mesaisi

Türkiye’de sanayi tipi domates üretiminde 2’nci sırada bulunan ve kurutulmuş domatesin önemli merkezlerinden biri olan Manisa’nın Saruhanlı ve Turgutlu ilçelerinde hasat edilen domatesler, kurutulmak için serilmeye başlandı. Sabahın erken saatlerinde tarlaya gelen işçiler, gün batımına kadar hummalı bir şekilde çalışıyor. Hasat edilen domatesler, sergi alanlarına getirilerek, kesildikten sonra güneşe seriliyor. Tuzlandıktan sonra 1 hafta boyunca kurumaya bırakılan domatesler, tesislerde işlendikten sonra ihraç ediliyor. 10 kilogram domatesten 1 kilogram elde edilen kuru domates, ihracatçı firmalara kilosu 13 liradan, yurtdışında ise 3 eurodan satılıyor. Her yıl talebin arttığı kurutulmuş domatesler, İngiltere ve ABD başta olmak üzere, İtalya, Almanya ve Rusya’ya ihraç ediliyor.

Haberin Devamı

Döviz katkısı büyük

Geçen yılın ihracat rakamını açıklayan Manisa Tarım ve Orman İl Müdürü Metin Öztürk, “798 adet bitki sağlık sertifikasına eş olarak 13 bin 714 tonluk bir ihracat yapılmış durumda. Bu tamamen ihracata yönelik üretilen bir ürün. Ülkemize döviz girdisi olarak da önemli bir katkı sağlamaktadır. Her yıl talep artarak devam etmektedir” diye konuştu.

Üreticide 16 lira beklentisi var

Bölgedeki üreticiler, bu yıl dayanıklı cins ekmelerine rağmen hastalık ve aşırı sıcaklardan dolayı verimin düştüğünü dile getirdi. Kilosunu 16 liradan aşağıya satması halinde çiftçinin zarar edeceğini kaydeden Saruhanlı Ziraat Odası Başkanı Aydoğan Okur, “Geçen yıl 13 liradan sattığımız domatesi, bu yıl 16 lira bir fiyat bekletişi içerisindeyiz. Çünkü girdi maliyetleri çok arttı. Buna ek olarak bu yıl yaşanan doğa olaylarından ve domatesteki hastalıktan dolayı rekoltede büyük bir kayıp var. Çiftçimizin yüzünün gülebilmesi için en az bu rakamların 16 liradan aşağıya olmaması lazım” diye konuştu.