Ege Yanlış tedavi, ağız yapısını bozabilir

Yanlış tedavi, ağız yapısını bozabilir

30.03.2017 - 03:53 | Son Güncellenme:

Ortodonti Uzmanı Prof. Serpil Hazar, yanlış ortodondik tedavinin ağızda şekilde bozukluğuna yol açabileceğini, sorunun aşılmasının zaman alabileceğini söyledi.

Yanlış tedavi, ağız yapısını bozabilir

Ortodonti Uzmanı Diş Hekimi Prof. Dr. Serpil Hazar, yanlış yapılan ortodontik tedavi sonucu ağızda oluşan şekil bozukluklarının çocuğun geleceğini etkileyebileceğini söyledi. Prof. Hazar, “Yanlış yapılan ortodontik tedaviyi düzeltmek, sıfırdan bir tedaviye başlamaktan daha zordur” dedi. Yanlış yapılan tedavi sonucu oluşan sonuçlar hakkında bilgiler veren Prof. Dr. Hazar, bu uzmanlık eğitimini almadan yapılmış, sağlıklı diş kapanışı ile hiçbir ilgisi olmayan tedavilerle karşılaştıklarını dile getirdi.

Haberin Devamı

Uzmanlık gerektirir

Prof. Hazar, şu açıklamalarda bulundu: “Bu tedavileri gerçekleştiren diş hekimleri uzman olmadıkları için ortodonti tedavi bilgisi bazı durumlarda yetersiz kalabiliyor. Bir şekilde braketleri yapıştırmayı ve tel takmayı öğreniyorlar. Fakat tedaviyi planlayıp, seyrini yönetip nasıl bitirmeleri gerektiğini bilemeyebiliyorlar. Bu, yıllarca süren uzmanlık eğitimi ile öğrenilen bir şeydir. Ortodonti, diş hekimliğinde ilk tanımlanmış uzmanlık alanıdır. Bu çok önemli bir alandır. Çünkü burada tedavi yapılırken çocuğun yüz ve diş gelişiminin 20 yıl sonrasını da düşünerek yapmak gerekiyor. Halkımızın bir kısmı diş hekimliğinde uzmanlık olduğunu bilmiyor.”

Psikolojik sorun

Hastanın sağlık açısından zarar gördüğünü, psikolojik olarak travmaya uğrayarak ikinci bir tedavi görmek istemediklerini ve bunun yanında maddi bir kayıba da uğradığını belirten Prof. Dr. Serpil Hazar, sözlerini şöyle sürdürdü: “Yanlış bir tedaviyi düzeltmek sıfırdan bir tedaviye başlamaktan daha zordur. Çünkü yanlış yapılan tedavide kişinin tekrar tedavi olması gerekiyor. Geri dönüşü olmayan hatalar yapılmış ve gereksiz yere diş çekilmiş olabiliyor. Ortodonti uzmanının diş çekerek kullanmak istediği boşluklarsa kapanmış olabiliyor. Ciddi kemik kayıpları yaşanan veya daimi dişlerin sürmesi bekletilerek etkin tedavi zamanı kaçırılmış bir ağızı tedavi etmek çok daha zordur. Yanlış diş çekimi yapılan ve çekim boşlukları yanlış kapatılan hastalar tedavi için ortodonti uzmanına gittiğinde tedavide çaresiz kalınabiliyor. Aileler ve hastalar, seçtikleri hekiminin ortodonti uzmanı olup olmadığını iyi araştırmalıdırlar.”