Ege Yatırımları durduramadı

Yatırımları durduramadı

05.04.2021 - 00:05 | Son Güncellenme:

Salgın, deprem ve sele rağmen İzmir Büyükşehir Belediyesi yatırımları hız kesmedi. Deniz ulaşımı güçlendirildi, otobüs filosu yenilendi. BİSİM sayıları artıldı, kent raylarla sarıldı

Yatırımları durduramadı

İzmir Büyükşehir Belediyesi, salgın, deprem ve sel felaketine rağmen önemli projelere imza attı. Şehir içi ulaşımda karbon ayak izini düşüren ulaşım yatırımlarına ağırlık verdi. Çin Asya Altyapı ve Yatırım Bankası’ndan Narlıdere Metro inşaatı için alınan kredi, banka tarafından dünyada herhangi bir belediyeye verilen ilk altyapı kaynağı oldu. Deniz ulaşımı güçlendirildi, otobüs filosu yenilendi. Kentteki bisiklet altyapısı geliştirildi.

Haberin Devamı

İhalede bir ilk

Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in göreve başladığı tarihte yüzde 12 seviyesinde olan Fahrettin Altay-Narlıdere Metrosu’ndaki çalışmalar pandemiye rağmen aralıksız devam etti. Proje için 125 milyon avro kredi sağlandı. İnşaatın yüzde 73’ü tamamlandı. 12 bin 25 metre tünel açıldı. Fahrettin Altay ile Narlıdere Kaymakamlık İstasyonu yönündeki ilk tünelde kazı çalışmaları tamamlandı. Büyükşehir Belediyesi’nin 414 milyon liralık yatırımla hayata geçireceği Karşıyaka-Çiğli tramvay hattının temeli Şubat ayında CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun katıldığı törenle atıldı. Büyükşehir, Çiğli Tramvay ihalesinde bir ilki gerçekleştirilerek yüklenici firmaya yeni mezun mühendis ve mimar istihdam etme zorunluluğu getirdi.

Haberin Devamı

Trafik rahatlayacak

İzmir Büyükşehir, 1 milyar 70 milyon avro bütçesiyle tarihinin en büyük yatırımı olacak Üçyol-Buca Metro hattının yapımı için 28 Nisan’da uluslararası ön yeterlilik ihalesi düzenliyor. Buca’ya nefes aldıracak projenin inşaatının en geç kasım ayında başlaması öngörülüyor. 13.5 kilometre uzunluğundaki hat, 11 istasyondan oluşacak.

Karabağlar’da ulaşım sorunu çözecek olan 23 kilometrelik Karabağlar-Gaziemir metro hattının proje çalışmaları başladı. Körfez’de deniz ulaşımını güçlendirmek için de yatırımlarını aralıksız sürdüren Büyükşehir, Fethi Sekin ve Uğur Mumcu isimleri verilen iki yeni feribotu hizmete aldı. Ayrıca Karaburun’a da deniz ulaşımını başlatma yolunda iskele inşa çalışmalarına başlandı. Otobüs filosunun üçte biri yenilendi. Ülke genelinde tek kalemde yapılan en büyük otobüs ihalesine imza atılarak 647 milyon liralık yatırımla 364’ü tek seferde 4’ü engelli yurttaşların taşınacağı şekilde dizayn edilen 451 otobüs alındı.

12 yeni otobüs hattı

Üç adet nostaljik tramvay turistik amaçlı hizmet vermek üzere Kordon’da sefere başladı. Minibüslerle hizmet veren motorlu taşıyıcılar kooperatifleri, İzmir’in toplu ulaşım ağına dahil edildi. BİSİM istasyonu sayısı 55’e yükseltildi, bisiklet sayısı 650’ye çıkarıldı. Günde ortalama 2 bin 500 yolcuya hizmet veren Pasaport İskelesi’ndeki tadilatlar 1 milyon 206 bin liralık yatırımla tamamlandı. Büyükşehir Başkanı Tunç Soyer, “İzmir’in her yerine çevre dostu, nitelikli, güvenilir, engelsiz, ekonomik ve konforlu toplu ulaşımı sağlayarak kentimizin yaşam kalitesini artırmak için durmadan, canla başla çalışıyoruz” dedi.