Ege ‘Yeni dünyaya hazır olmalıyız’

‘Yeni dünyaya hazır olmalıyız’

26.02.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

İzmir AOSB Başkanı Uğurtaş, “Her zorluğa rağmen 2021 ülkemiz için önemli adımların atılması gereken bir yıl olacak” dedi

‘Yeni dünyaya  hazır olmalıyız’

İzmir Atatürk Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı Hilmi Uğurtaş, pandemi sürecinde İAOSB katılımcılarının aldığı önlemlere ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Bölgedeki işletmelerin büyük çoğunluğunun salgın ile başlayan çalkantılı dönemi panik yapmadan anlamaya çalıştığını belirten Uğurtaş, “Bu dönemde işletmelerin önünde olan en büyük sorun nakit akışının sağlanmasıydı. Nakit döngüsünü sağlayarak çalışanlarının ücretlerinin verilmesi, işletmenin ödemesi gereken başta elektrik, doğalgaz gibi temel girdilerin karşılanması, tedarikçilerin korunması gibi konulara odaklanıldı. Uygulamaya konulan kısa çalışma ödeneği işlerini yavaşlatmak zorunda kalan işletmeler için önemli bir destek oldu.
İhracata dayalı faaliyetler ancak pandeminin ilk dalgasının yavaşlamaya başlaması ve özellikle Avrupa’da sosyal hayatın tekrar açılması ile artış ivmesi kazandı. Bölgemizde ihracata çıkan firmalarımızı iki grup içinde değerlendirebiliriz. İlk grubun en önemli özellikleri Ar-Ge çalışmalarına dayalı, yüksek veya orta düzey üretim teknolojilerini kullanan, katma değer yaratan ve alıcıları tarafından tercih edilen tedarikçiler arasına yer almayı başaran firmalar olmaları. Diğer grupta yer alan firmalarımız ise, hızlı üretim, hızlı nakliye ve makul fiyat ile uluslararası pazarlarda yer bulanlardır. Bu firmalarımızın da Çin ve Güney Doğu Asya’dan gelen tedariklerin azalması nedeni ile belli bir süre kapasite üstü çalışma imkanları da olmuş” dedi.
İyi yöneten kazanır
2021’de hala korkular, kısıtlamalar ve yaşanan travmaların şekillendirdiği bir dönemi yaşanıldığınıkaydeden Uğurtaş, “Bu süreci en az zararla geçmenin yolu, sakin kalarak; akıllı, objektif ve olumlu düşünerek kararlar üretmekten geçmekte. İnsan, sermaye, teknoloji, pazar gücü gibi tüm envanterimizi gözden geçirmeli, yeni dönem için olası senaryolar üzerinde çalışmalıyız. Her zorluğa rağmen 2021 yılı da Türkiye için önemli adımların atılması gereken bir yıl olarak görünmekte.
Bilinmezliklerle dolu bu dönemde, kim bu belirsizliği iyi yönetirse, kim hızlı, akıllı davranıp analitik düşünerek, objektif ve bilimsel veriye dayanan kararlar üretir ve uygulamalarından taviz vermez ise, ayakta kalacak. Bu zor günler, ciddi ve büyük değişimlere gebe olan yeni dünya düzeninde var olmanın temellerini atmak için kullanılacak çok özel günler olarak kullanılmalı” diye konuştu.