Ege Yeni metro Bakan'dan

Yeni metro Bakan'dan

13.12.2011 - 02:30 | Son Güncellenme:

Büyükşehir Belediyesi’nin önerdiği bazı metro hatlarını bakanlık yapma kararı aldı. Bu hatlar arasında Otogar, Buca, Narlıdere ve Urla da var

Yeni metro Bakandan

Ağzımdan “metro” sözcüğü çıkınca; “O’nu Aziz Başkan’a sorun, Üçyol-Üçkuyular’ı o yapıyor” dedi. Ardından ekledi: “Bornova ne oldu? Bitti mi?” Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, farklı bir siyasetçi. Dış görünüşünün aksine cana yakın, en önemlisi de ne sorarsanız sorun, düşüncesini “net ve açık”, korkusuz ve çekinmeden söyleyebilen bir politikacı. Aslında sorum yanlış anlaşılmıştı.
Biraz daha açarak yineledim: -Bakanlık olarak, Üçyol-Üçkuyular; Bornova-Evka-3 metroları tamamlanıp hizmete girdikten sonra, İzmir’e yeni metro hattı yapmayı düşünüyor musunuz? Yapacak mısınız? Gülümsedi...

Başladı anlatmaya:
Buca ve Otogar’ı yapacağız

“Bakanlık olarak, Şirinyer-Buca-Dokuz Eylül Üniversitesi Tınaztepe Kampüsü hattı ile, Bornova-Otogar güzergahları üzerinde çalışıyoruz.
Bornova bitti mi diye sormam şundan. Bildiğim kadarıyla Bornova-Evka-3 arasını Aziz Bey (Kocaoğlu) yakında açacak. Ancak metronun, Evka-3’ten, Bornova’nın merkezine inecek bir hattı daha var. Bunu üstlenebiliriz.
Daha doğrusu buraları biz yapmayı planlıyoruz.
Yanlış anlaşılmasın, metro ile ilgili belediyelerin yetkileri alınmış değil. İsterlerse onlar da yapabilirler.
Ama İzmir’in ulaşım sorununu kökten çözmemiz gerekiyor. Bunun için ilk etapta şirinyer-Buca Tınaztepe ve Bornova Otogar’ı düşünüyoruz. Bunlar tamamlanırken, Üçkuyular-Balçova-Narlıdere-Güzelbahçe-Urla hattını ihaleye çıkmak için hazırlayacağız.
Büyükşehir’in metro konusunda başka isteği varsa, tekliflere açığız.”

Tramvayın onayını verdik
Bakan Binali Yıldırım, tek amaçlarının İzmir’e hizmet etmek olduğunu, hükümet olarak bu konuda, özellikle kendi bakanlığının çok hassas olduğunu söyledi.
Bu söylemi, CHP’nin ve zaman zaman Başkan Aziz Kocaoğlu’nun, “İzmir’in gelişmesini ve yatırımlarını iktidar engelliyor” eleştirilerine bir yanıttı.
Nitekim, Büyükşehir Belediyesi’nin tramvay konusunda iki projesinden birinin onayını bekletmeden hemen verdiklerini açıkladı.
İkincisi içinse şöyle dedi:
“Belediyenin iki projesi var. Bunlar, her iki sahilde (Mithatpaşa ve Karşıyaka) yüzeysel raylı sistemlerle ilgili projeler. Birinin, Üçkuyular-Alsancak’ın onayı çıktı, diğerinin incelemeleri sürüyor. Ona da yakın zamanda onay verilecektir. Yazışmaları devam ediyor...”
20 milyar dolarlık yatırım
Ve sıkı durun...
Bakan Binali Yıldırım’a göre, 2020 yılına kadar İzmir’e devlet ve özel söktör tarafından yapılacak yatırımların tutarı 20 milyar doları aşacak.
“EXPO İzmir için çok önemli. Ama sadece kazanmaya kilitlenmek yanlış. Çünkü biz EXPO’yu kazansak da kazanmasak da kent için gerekli olan yatırımları hızlı şekilde yapıyoruz. Yapacağız da. Bunda kararlıyız.” demesinin altında yatan gerçeğin bu olduğunu söyledi ve noktayı koydu:
İzmir çok bekledi daha çok beklemeli. Bekletilmemeli...

Haberin Devamı

EXPO’nun başına sevilen bir işadamı

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Milliyet’i ziyaretinde İzmir gündeminde önemli bir yer tutan EXPO konusuna da değindi. Yıldırım bu konudaki görüşlerini açıklarken, “EXPO yürütme kurulu için herkes tarafından tasvip edilecek, İzmir’in sevdiği, itiraz edilmeyecek bir ismi, bir işadamını düşünüyorum” ifadesini kullandı. Bakan Yıldırım, İnciraltı tartışmaları konusunda da, “Doğrusunu isterseniz ben İnciraltı ile ilgili konuya hiç girmedim. Kültür ve Turizm Bakanı baştan beri burayı takip ediyor. Ben işin içine girmeyi çok uygun görmedim. Ancak bir problem olduğunu düşünmedim. Bakanlar Kurulu kararı lazımsa seve seve gerekeni yaparız. Orada adli problem çıkmaması adına yapılması gereken herşeyi yaparız. Hangi yasal düzenleme gerekiyorsa yapılır. Sayın Valimiz konuları takip ediyor. Bize Bakanlar Kurulu’na arz etmek gerekiyor derse arz ederiz. Bu çok zor bişey değil” diye konuştu.
Yıldırım, İzmir’in EXPO 2020 şansını değerlendirirken de şöyle konuştu. “Ben EXPO’daki rakiplerimizden Brezilya ve Rusya’yı iddialı görüyorum. Diğerleri o kadar hırslı değildi. Ancak iki rakip heyecanlı ve istekli. Katerinburg eyaletinin başkanını daha önceden de biliyorum. Çok iddialı ve hırslı. Ama İzmir’de iyi bir yapı oluştu. İzmir’in alacağını düşünüyorum. İyi bir yolda gidiyoruz” Bakan Yıldırım, EXPO konusundaki sözlerini de şöyle tamamladı: “EXPO önemli. Ama zaten biz İzmir’e gerekli olan yatırımları hızlı şekilde yapıyoruz. EXPO kentlerin altyapılarını tamamlamak, eksiklikleri gidermek için bir gerekçe oluyor. Ama biz de öyle bir durum yok. İzmir EXPO’yu kaybetse dahi çok iyi altyapı yatırımlarına kavuşuyor. Alsancak Limanı, Çandarlı Limanı, otoyol, hızlı ulaşım sistemleri şimdi 1 milyar euroluk havaalanı yatırımları ile İzmir’e getirdiğimiz yatırımlarda 20 milyar TL’yi aştık. “Diyorlarki ’EXPO İzmir’e gelirse 20 milyar dolar yatırım gelecek.’ Biz başlattığımız projelerle 20 milyar doları zaten aştık. EXPO’yu bekleyecek vaktimiz yok.”

Haberin Devamı

‘İzmir’in yolu kesiliyor’

Haberin Devamı

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, İzmir’deki temasları kapsamında Çiğli İlçe Kongresi’ne katıldı. Kongrede konuşan Bakan Yıldırım, 15 bin kilometre duble yol hedefine muhalefetin güldüğünü belirterek, “Her zaman laf ebeliği yapmış siyasetçiler hiçbir söylemini icraata dönüştürememiş her seferinde milletin özlemini bir başka bahara ertelemiş siyasetçiler bildik, alışkanlıklarını gösterdiler ve gülümsediler. 15 bin 200 kilometre yaptık. Şimdi yeni hedef 36 bin 500 kilometreye ulaşmak” dedi.
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, İzmir’de yatırımların önünün kesilmeye çalışıldığını öne sürerek, muhalefete şu sözlerle yüklendi: “Diyorlar ki, ‘EXPO İzmir’e gelirse 20 milyar dolar yatırım gelecek.’ Biz başlattığımız projelerle 20 milyar doları zaten aştık, EXPO’yu bekleyecek vaktimiz yok. İzmir çok bekledi daha çok bekletemeyiz. İzmir’i 13 yıldır uyutanlar bir hayal içine girdiler. ‘Yapamazsınız nasıl yapacaksınız’ dediler. Ama projeler birer birer gerçekleşmeye başlayınca nasıl engelleriz onun planlarını yapıyorlar. Ne yaparlarsa yapsınlar. İzmir’e hizmet etmekten bizi alıkoyamazlar. Buna en önce İzmir karşı çıkacak. ‘Yeter artık’ diyor İzmir. Yeter artık boş laflarla sloganlarla korku pompalamakla İzmir’e vereceğiniz bir şey yok. Düşün İzmir’in yakasından.” n Elif DEMİRCİ İzmir DHA