Ege Yenilenebilir enerjide İzmir fark yaratacak

Yenilenebilir enerjide İzmir fark yaratacak

20.06.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

Yenilenebilir enerji kaynaklarının önemine ve Ege Bölgesi’nin taşıdığı potansiyele dikkat çekmek amacıyla Ege İhracatçı Birlikleri (EİB) tarafından 15 Haziran Dünya Rüzgar Günü’nde Posta Gazetesi işbirliğinde “Yenilenebilir Enerji ve Sürdürülebilirlik Zirvesi” düzenlendi. 

Yenilenebilir enerjide İzmir fark yaratacak

Türkiye’nin yenilenebilir enerjide başarı hikayesi yazdığını belirten EİB Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi, “Türkiye’nin 10 bin 810 megawata ulaşan rüzgar enerji kurulu gücünde ise 1750 megawatlık kurulu güçle İzmir ise lider konumda” dedi. İzmir’in sahip olduğu yüksek potansiyelin sağladığı avantajlar ve coğrafi konumuna vurgu yapan Eskinazi sözlerine şöyle devam etti:
Birlik kuruluyor
Son derece hızlı gelişen ve bölgemizde çok önemli bir potansiyeli barındıran sektörümüz için EİB olarak biz de katkı sunmak istiyoruz. Yenilenebilir Enerji Ekipmanları İhracatçıları Birliği, yenilebilir enerji ve ekipmanları üretiminde merkez haline gelen İzmir’e çok yakışacak. Türkiye’nin ilk Yenilenebilir Enerji Ekipman ve Hizmet İhracatçıları Birliği’nin kurulmasına yönelik çalışmalarımıza başladık. Öte yandan yenilenebilir enerjide bir gümrük tarifesi bulunmuyor. Örneğin, bir rüzgâr türbininde kullanılan bir motor parçası yenilenebilir enerji ekipmanı olarak görülmüyor, yani bunu ayrıştıracak bir tarife yok. Bu nedenle yeni bir Gümrük Tarife İstatistik Pozisyonu tanımlanması gerekiyor. Bu konudaki çalışmalarımızda Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığımızı, Ticaret Bakanlığımızın ve Türkiye Büyük Millet Meclisi Enerji Komisyonumuzun desteğini bekliyoruz.” 
Yapılanlar etkileyici
Zirveye konuşmacı olarak katılan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Enerji İşleri Genel Müdürü Dr. Ömer Erdem de, EİB’nin ‘Sürdürülebilirlik Manifestosu’nun önemine vurgu yaparak, enerji verimliliğiyle ilgili maddelerin hayata geçmesi için çalıştıklarını belirtti. TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknolojileri Komisyonu Başkanı Ziya Altunyaldız ise, geçtiğimiz hafta İzmir’de rüzgar enerjisi ekipmanları üretim tesislerini gezdiğini, mevcut teknoloji ve kapasiteden çok etkilendiğini belirtti.