Eğitim Aşı koruyana kadar okullar kapanacak

Aşı koruyana kadar okullar kapanacak

12.03.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

Türkiyedeki yaklaşık 1.2 milyon öğretmenden 80 bini aşı oldu. Yani oran yüzde 7 civarında. Uzmanlar ‘Aşılar bu hızla yapılırsa koruyuculuğu başlayana kadar okullar kapanır’ diyor. Okullardaki kantinciler, servisçiler de aşıda öncelik istiyor.

Aşı koruyana kadar okullar kapanacak

 

Türkiye genelinde Kovid-19 aşı çalışmaları devam ediyor. Sağlık Bakanlığı’nın yayınladığı ilk aşı takviminde öğretmenler 2. grubun, 7. sırasında bulunuyordu. Ancak Milli Eğitim Bakanlığı’nın (MEB), girişimleriyle öğretmenler aşı çalışmalarında öne alındı ve 15 Şubat’ta yüz yüze eğitime geçen köy okullarındaki öğretmenlere aşı yapılmaya başlandı. Aynı tarihte yüz yüze eğitimin başladığı kademelerdeki öğretmenlere de aşı yapılacağı duyuruldu.

Haberin Devamı

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’un verdiği bilgilere göre 8 Mart’a kadar 80 bin öğretmen aşılandı. Ancak MEB’in, Sağlık Bakanlığı’na bildirdiği aşı olacak öğretmen ve eğitim personeli sayısı 1 milyon 259 bin. Dolayısıyla aşılananların oranı henüz yüzde 6-7 civarında. Aşılamanın yavaş ilerlemesi nedeniyle öğretmenler tedirgin. Uzmanlar ise “Bu hızla gidilirse aşılar yapılsa bile koruyuculuğu başlayana kadar okullar kapanmış olacak” diyor. Ayrıca okullarda hizmet veren personel, kantinciler ve servisçiler de bir an önce aşılanmak istiyor. Onlarla ilgili ise bir açıklama yok. 

’45 günde koruma başlıyor’

Konuyla ilgili görüş aldığımız Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Firdevs Aktaş “Öğretmenler aşılanmaya başladı. Yeni aşılar grup grup geliyor o yüzden hızlı bir aşılama yapmak mümkün olmuyor. Süre uzayabilir” diye konuştu. Anlaşmaların yapıldığını fakat aşıların Türkiye’ye gelişlerinin hızlı olmayabildiğini kaydeden Aktaş, öğretmenlerin genç bir grup olduğuna dikkat çekti ve bağışıklık geliştirmelerinin daha kolay olacağını belirtti.

Haberin Devamı

Aşının iki doz şeklinde yapıldığını, ilk aşıdan dört hafta sonra ikinci dozun gerçekleştirildiğini ve bundan iki hafta sonra da koruyuculuğunun başladığını hatırlatan Aktaş, şunları söyledi:

“Ne hastalık ne aşı için koruma süresi vermek mümkün değil. Ancak hastalık geçirenlere 3-6 ay hasta olmazsınız deniyor, aşı için de bu şekilde olduğu söylenebilir. Bağışıklık yanıtı zayıf olan virüslerin aşılarının tekrarlanması önerilen bir durumdur. Salgın bittikten sonra Kovid-19 virüsü mevsimsel bir virüs haline geldikten sonra aşının tekrarı düşünülebilir.”

‘Takvim tam planlanamadı’

Eğitim sendikalarından aldığımız bilgilere göre büyükşehirlerde henüz aşılanan öğretmen bulunmuyor. Yüz yüze eğitime geçilmesiyle büyük bir hareketliliğin başladığını belirten Eğitim İş Sendikası Genel Başkanı Orhan Yıldırım, “Şu an birçok kademede okullar açıldı, sınavlar başladı. 18-19 milyon insan aynı binalara girip çıkıyor. Bu şekilde salgın kontrol altına alınamaz” dedi. Aşılar tamamlanmadan okulların açılmasının doğru olmadığını belirten Yıldırım, aşılama oranının yüzde 10 bile olmadığını kaydetti ve ekledi: “Aşılar bitince zaten okullar kapanmış olacak. Uzmanlar, aşının 6 ay sonra etkinliğini kaybettiğini söylüyor. Şu an aşı yapılsa bile eylülde bir daha yapılması gerekiyor. Önümüzdeki yıl için yaz ayında öğretmenler aşılanabilirdi. Ekonomik anlamda da aşılar verimsiz kullanılmıştır.” 

Haberin Devamı

‘1 Mart’ta bitmeliydi’

Anadolu Eğitim Sendikası Genel Başkanı Mehmet Alper Öğretici de köylerde bile aşılanamayan öğretmenler olduğunu aktararak şunları söyledi: “Aşılamanın 1 Mart’a kadar bitirilmesi gerektiğini söylemiştik. Ancak yetişmedi. Şu anda hızlandırılmalı. Mart bitmeden bütün öğretmenler aşılanmalı. 45 günlük süre var. Nisanda, mayısta aşı olduğunda zaten bağışıklık kazanana kadar okullar kapanmış olacak. Bir anlamı kalmayacak.”

‘Öğretmenler öne alındı’

Aşıda önceliğin eğitimcilere verildiğini belirten Eğitim-Bir-Sen Genel Sekreteri Latif Selvi ise “İmkâna göre gayretli bir çalışma var. Planlamaya göre gidiliyor. Şu anlık bir sorun yansımadı bize. Yüz yüze derslere başlayan öğretmenler önceliğin kendilerine verilmesini istiyor. Bu talebi de haklı buluyoruz” dedi.

Haberin Devamı

Kaygıyla bekliyorlar

Öğretmenler, aşı olmadan yüz yüze eğitime başladıkları için kaygılılar. İstanbul’da görev yapan bir öğretmen, “Aşı olmadım, ne zaman olacağıma dair bir bilgilendirme de yok. Hem öğrencilerden hem de öğretmenlerden bulaşma riski var. Bu konuda tedirginiz” dedi. Uşak’ta köy okulunda görev yapan bir öğretmen ise kendisine aşı yapıldığının bilgisini verirken, çevre köylerdeki öğretmenlere de aşı yapıldığını söyledi.  

Özel kurumlarda ve rehabilitasyon merkezlerindeki öğretmenler ise aşıda öncelikli olmadıklarını iddia ediyor. Ankara’da özel okulda görev yapan bir öğretmen, “E-nabız’da önceliğim gözükmüyor. Özeldekilerin aşı hakkı bile yok” diye konuştu.

‘TBMM’de virüs çay ocağından yayılmıştı’

Öğretmen ve öğrencilerin yanı sıra okullardaki personel, kantinciler ve servisçiler, kendilerinin de risk altında olduğunu belirterek aşıda öncelik istiyor. Türkiye Kantinciler Güç Birliği Platformu Sözcüsü ve Ankara Kantinciler Odası Başkanı Bayram Şahin “Kantinciler öğrencilerle bir öğretmenden daha fazla temas sağlıyor. Ürün, para alışverişi yapıyorlar. Geçmişte de TBMM başta olmak üzere birçok kurumda kantinler, çay ocakları kapandı. Çünkü çok fazla temas içindeyiz. Virüsten korkup kantinini açmayan üyelerimiz var” dedi.