Eğitim Ceza Hukuku Nedir, İçerisindeki İlkeler Nelerdir? Ceza Hukuku Örnek Olaylar...

Ceza Hukuku Nedir, İçerisindeki İlkeler Nelerdir? Ceza Hukuku Örnek Olaylar...

07.06.2022 - 01:48 | Son Güncellenme:

Ceza hukuku, genel- özel olarak iki bölümden ibaret, suç ve ceza kavramlarını inceleyen kamusal hukukun alt dalı olarak bilinmektedir. Genel ceza hukuku, maddi ve manevi bütün konuları kapsayan suç unsurlarına Hakim genel ilkeleri kapsamaktadır. Suçun işlenişi ya da ortadan kaldırılışı kavramlarını inceleyen hukuk dalıdır. Ceza hukuku nedir, içerisindeki ilkeler nelerdir? Ceza hukuku örnek olaylar nelerdir? İşte, merak edilen tüm detaylar.

Ceza Hukuku Nedir, İçerisindeki İlkeler Nelerdir Ceza Hukuku Örnek Olaylar...

Ceza hukuku, toplumsal refahı sağlamak ve kamusal yaşamı düzenleyebilmek amacıyla yürütülen hukukun alt dalıdır. Genel ceza hukuku ve özel ceza hukuku olarak iki ana bölümden oluşmaktadır. Genel ceza hukuku, maddi ve manevi suç unsuru sayılabilecek ilke ve kavramları kapsamaktadır. Özel ceza hukuku ise, daha geniş kapsamlı bir hukuk alanıdır.

Haberin Devamı

 Ceza Hukuku Nedir, İçerisindeki İlkeler Nelerdir?

 Ceza hukuku, suç ve ceza unsuru sayılabilecek bütün kavramları inceleyen hukukun alt dalıdır. Genel ceza hukuku ve özel ceza hukuku olarak iki ana bölümden oluşmaktadır. Cezaları azaltan ya da ortadan kaldıran, iştirak ve içtimai teşebbüsler dahil bütün suçlarda geçerli olabilen kavramları kapsamaktadır. Özel ceza hukuku da, ceza kanunu kapsamında suç sayılabilen eylemleri kapsamaktadır.

 Kendi aralarında tasnif edilerek suç unsuru sayılabilecek nedenleri incelemektedir. Suçun kapsamı, sınırları ve farklarını inceleyerek yasada belirlenen şekilde cezalandırılmasını kapsamaktadır. Ceza hukukunun kapsam ve işlevi bütün hukuk yasalarındaki gibi toplum düzeni ve refahını sağlamaya yöneliktir. Toplumsal ilişkileri düzenleyerek huzur ve güven ortamı yaratmayı amaç edinmektedir.

Haberin Devamı

 Ceza Hukuku Örnek Olaylar

 Ceza hukuku toplumsal refahın korunması ve geliştirilmesini sağlamaktadır. Örnek olarak ceza hukuku “Kimseyi öldürme!” veya “Başkasının malını çalma!” gibi emirler ve yasakları barındıran önemli bir disiplin sistemidir. Bunu ihlal edenler için ise yasaların öngördüğü cezalar verilmektedir. Ceza hukukunda temel amaç ve işlevler, toplumsal hayatta maddi manevi değerlerin korunmasıdır, ihlallerin affedilmeden cezalandırılmasını kapsamaktadır.