Eğitim Deste Düzine Nedir? Kısaca Matematikte Deste Düzine Problemleri

Deste Düzine Nedir? Kısaca Matematikte Deste Düzine Problemleri

11.05.2021 - 16:50 | Son Güncellenme:

Matematikte en çok bilmesi gereken kurallardan biri deste ve düzine olarak öne çıkıyor. Genel olarak anlamları aynı olmasına rağmen içerisindeki sayı bakımından değişkenlik gösteren varlıklardır. Peki deste düzine nedir? Kısaca matematikte deste düzine problemleri üzerine merak edilenler.

Deste Düzine Nedir Kısaca Matematikte Deste Düzine Problemleri

İlköğretim açısından özellikle deste ve düzine büyük bir öneme sahip konulardır. Aynı zamanda günlük yaşamda yaygın olarak kullanılan bir yapı olduklarını da söylemek mümkündür. Bu yüzden en çok kullanılan matematik unsurları içerisinde deste ve düzine gelir.

Haberin Devamı

Deste Düzine Nedir?

Deste ve düzine konularını ayrı ayrı ele alarak tanımlamak mümkün.

Deste: Aynı türden 10 tane varlığın oluşturduğu topluluğa deste denir.

Düzine: Aynı türden 12 tane varlığın oluşturduğu topluluğa ise düzine denir.

Görüldüğü üzere deste ve düzine arasında sadece 2 sayı fark bulunmaktadır. Mesela kibrit kutusu içerisindeki 10 tane çubuk deste olarak ifade edilebilir. Başka bir örnek üzerinden ise çubuk kraker içerisindeki 12 tane çubuk düzine olarak bilinir. Bu şekilde aynı türden ya da aynı cinsten 10 ile 12 rakamları eşliğinde deste ve düzine unsurları ön plana çıkıyor. Özellikle matematik konusunda yapılacak birçok farklı problem için oldukça önemli yapılardır.

Kısaca Matematikte Deste Düzine Problemleri

Haberin Devamı

Matematik üzerinde farklı problemler eşliğinde deste ve düzine daha iyi anlaşılabilir. Örneğin bu konuda ilk olarak deste üzerinden problem çözme yapılabilir.

Örnek: Bir kibrit kutusu içerisinde 40 tane çubuk bulunuyor. O zaman bu kutu içerisinde kaç tane deste vardır?

Her bir deste 10 tane olduğuna göre, o vakit bu kutu içerisinde toplamda 4 deste çubuk yer alır.

Örnek: Bir kasanın içerisinde toplamda 60 tane portakal bulunmaktadır. Bu kutu içerisinde toplamda kaç düzine portakal yer alır.

Aynı şekilde bir düzine 12 tane olduğuna göre, o vakit kasa içerisinde 5 düzine portakal bulunur. Çünkü burada her biri 12'şer olarak ele alındığı vakit, toplamda 5 düzine portakal olduğu anlaşılıyor.

Bu şekilde farklı örnekler üzerinden deste ve düzine hakkında problem çözümü gerçekleşebilir. Problemler üzerinden deste ve düzine ele alındığı vakit işlemler çok daha kolay ve hızlı biçimde yapılabilir.