Eğitim Ekonomi üniversiteleri geliyor

Ekonomi üniversiteleri geliyor

26.10.2000 - 00:00 | Son Güncellenme:

Ekonomi üniversiteleri geliyor

Ekonomi üniversiteleri geliyor


SİBEL KAHRAMAN


       Vakıf üniversitelerinin sayısı artmaya devam ediyor. İstanbul Ticaret Odası Eğitim ve Sosyal Hizmetler Vakfı ile İzmir Ticaret Odası Eğitim Ve Sağlık Vakfı'nın vakıf üniversitesi kurmak için Yükseköğretim Kurulu'na yaptığı başvuru kabul edildi. Üniversite kurucuları, ekonomi eğitiminde iddialı olacaklarını ve "en iyi" ekonomi eğitimini vereceklerini belirttiler.
       İstanbul Ticaret Odası Eğitim ve Sosyal Hizmetler Vakfı, İstanbul'da "İstanbul Ticaret Üniversitesi", İzmir Ticaret Odası Eğitim ve Sağlık Vakfı da İzmir'de "İzmir Ekonomi Üniversitesi" kurmak için hazırlıklarına başladılar.
       İzmir Ticaret Odası Eğitim ve Sağlık Vakfı'nın kuracağı Ekonomi Üniversitesi Koordinatörü ve Dokuz Eylül Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Ceyhan Aldemir, katılımcı, girişimci ve yenilikçi bir üniversite olmayı hedeflediklerini belirterek, "Ekonomi konusunda iddialı, kent içinde küçük ihtisas üniversitesi olacağız. Bütçe konusunda sorunumuz yok. İzmir Ticaret Odası tüm desteğini veriyor" dedi. Prof. Dr. Aldemir, üniversite ücretinin 5 bin dolar olarak düşünüldüğünü ve yüzde 15 tam burslu öğrenci alacaklarını söyleyerek her yıl 5 öğrencinin de yurtdışına gönderileceğini belirtti.
       İzmir Ekonomi Üniversitesi'nin Fen-Edebiyat, İktisadi ve İdari Bilimler, İletişim fakülteleri ile Yabancı Diller Yüksekokulu, Turizm İşletmeciliği Yüksekokulu, Banka ve Sigortacılık Yüksekokulu, Moda ve Desinatörlük Yüksekokulu, Meslek Yüksekokulu ve Sosyal Bilimler Enstitüsü'nden oluşacağı belirtiliyor.
       İzmir Ekonomi Üniversitesi ilklere de imza atmaya hazırlanıyor. Prof. Dr. Ceyhan Aldemir, İktisadi İdari Bilimler Fakültesi bünyesinde 4 yıllık Avrupa Topluluğu İlişkileri bölümü açılacağını söyledi.
       Üniversitenin mütevelli heyetini Necip Kalkan, Ekrem Demirtaş, Sefa Selgeçen, Prof. Dr. Atilla Sezgin, H. Bilhan Balcı, Ahmet Cahit Kırmacı, M. Fahri Gökyayla, Mizyal Akımsar, Gencer Koyuncuoğlu, Hilmi Çınar, Asım Arıcan, Cezmi Ceylan, Erkan Özsoy, Turgut Yemişçi, Atilla Sevinçli ve Metin Akdurak'ın oluşturacağı ve üniversitenin "tüzel kişilik" kazanması halinde 2001 yılında eğitim öğretime başlayacağı belirtildi.

İstanbul'a ticaret üniversitesi

       İstanbul Ticaret Üniversitesi'nin hedefleri, "özellikle ekonomide, ticarette, sanayide ve hizmetler sektöründe nitelikli insan sermayesini oluşturmak" şeklinde açıklanıyor. Mütevelli heyetinin Atalay Şahinoğlu, Mehmet Yıldırım, Yalım Erez, Prof. Dr. İsmail Özaslan, Hüsamettin Kavi, Nezih Demirkent, Prof. Dr. Üstün Ergüder, Prof. Dr. Sait Sevgener ve Prof. Dr. Ömer Lalik'ten oluşacağı belirtildi.
       Üniversitede Fen Edebiyat Fakültesi, Ticari Bilimler Fakültesi, Hukuk Fakültesi, İletişim Fakültesi, Mühendislik ve Tasarım Fakültesi, Meslek Yüksekokulu, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Fen Bilimleri Enstitüsü, Dış Ticaret Enstitüsü bulunacak.
       TBMM'de, söz konusu üniversitelerin kurulmasına ilişkin kanunun onaylanması halinde Türkiye'deki vakıf üniversitelerinin sayısı kuruluş izni çıkan ancak eğitim öğretime başlamayan üniversitelerle birlikte 23'e çıkacak.

Vakıf üniversiteleri

       Türkiye'nin ilk vakıf üniversitesi Bilkent, 1984'de kuruldu. Bunu Koç (1992), Başkent (1993), Fatih (1994), Işık (1996), İstanbul Bilgi (1996), Sabancı (1996), Yeditepe (1996), Kadis Has (1996), Atılım (1997), Beykent (1997), Çağ (1997), Çankaya (1997), Doğuş (1997), İstanbul Kültür (1997), Maltepe (1997), Bahçeşehir (1998), Haliç (1998) Üniversiteleri eğitim öğretimlerine devam ediyor.
       İstanbul Batı (1998), Okan (1999) ve Ufuk (1999) Üniversiteleri ise kuruluş izinleri tamamlanmasına rağmen henüz eğitim öğretime başlamadılar. 15 bin civarında öğrencinin öğrenim gördüğü vakıf üniversitelerinin ücretleri ise 5 bin dolar ile 12 bin dolar arasında değişiyor.

Devlet yine kaynak

       Vakıf üniversitelerinin sayılarının artmasıyla birlikte, devlet üniversiteleriyle vakıflarda görev yapan öğretim üyelerinin arasındaki ücret uçurumu da artıyor. Vakıf üniversitelerinde 3 bin dolar ile 8 bin dolar arasında değişen öğretim üyesi maaşlarının yeni üniversitelerle birlikte daha da artması bekleniyor.
       İstanbul Ticaret ve İzmir Ekonomi Üniversitelerinin de öğretim üyesi kaynağı büyük oranda devlet üniversiteleri olması bekleniyor.