Eğitim Elitist Ne Demek, Kimlere Denir? Elitizm Akımının Özellikleri Nelerdir?

Elitist Ne Demek, Kimlere Denir? Elitizm Akımının Özellikleri Nelerdir?

08.04.2021 - 15:12 | Son Güncellenme:

Fransızca olan elit kelimesi seçkin anlamına gelir. Orijinali ''elite'' şeklinde yazılan kelime, belirli bir topluluğa ya da zümrenin üstünlüğüne inanan kişileri tanımlamak için kullanılır. Popülizm akımına tepki olarak doğan elitizmin tarihi Antik Yunan'a kadar uzanmaktadır. Alman filozof Frederich Nietzsche'nin ''üst insan'' kuramı da seçkin insan kavramının prototipini oluşturur. Elitist ne demek, kimlere denir? Elitizm akımının özellikleri nelerdir? Merak ettiğiniz soruları sizin için tüm yönleriyle derledik.

Elitist Ne Demek, Kimlere Denir Elitizm Akımının Özellikleri Nelerdir

Elit kelimesinin yerine kullanılabilecek sözcüklerden bazıları şunlardır: Müstesna, seçkin ve güzide.

Haberin Devamı

Elitist Ne Demek?

Politika ve sanat gibi konularda halkın değil seçkin kişilerin karar vermesi gerektiğini savunan kişilere elitist denir. Örneğin Platon ve onun öğrencisi olan Aristoteles, devletin halkın oylarıyla seçilmiş kişilerce değil filozoflar tarafından yönetilmesi gerektiğini savunmuştur. Bu görüşü Arthur Schopenhauer ve Soren Kierkagaard gibi düşünürler de yazdıkları eserlerle desteklemiştir.

Norveçli yazar Henrik Ibsen, ''azınlık bazen yanılabilir, çoğunluk her zaman yanılır'' sözü elitizmin özeti niteliğindedir.

Elitist Kimlere Denir?

Toplumun beğendiği şeylerden hoşlanmayan, çoğunluk tarafından alınan kararları sorgulayan ve elitizmi savunan kişilere elitist denir. Türkçe karşılığı ''seçkinci'' olan bu kişiler, üst kültür kavramının gelişmesinde önemli rol oynamıştır. Onlara göre evrensel değerlerin temelini popüler kültür değil elit kültür oluşturur.

Haberin Devamı

Elitizm Akımının Özellikleri Nelerdir?

1- Toplumlar ''avam'' ve ''asri'' olarak ikiye ayrılır. Avamlar sayıca çok olsa da toplumun geleceğini ilgilendiren konularda karar mekanizması olarak halk değil seçkinler görev almalıdır.

2- Akıl en üstün değerdir. Duygularıyla hareket eden toplumlarda kargaşa ve huzursuzluk kaçınılmazdır.

3- Kitle kültürü ne kadar revaçta olursa olsun güzide ve geçerli olan, azınlıklar tarafından üretilen ve icra edilen sanattır.

4- Arabesk ve pop gibi sanat türlerinin yerini klasik sanat almalıdır.