Eğitim Humuslu Toprak Nedir, Nerede Bulunur? Kısaca Özellikleri Nelerdir?

Humuslu Toprak Nedir, Nerede Bulunur? Kısaca Özellikleri Nelerdir?

06.06.2021 - 04:56 | Son Güncellenme:

Humuslu toprak bitkiler için oldukça faydalı olan bir toprak türüdür. Organik madde içeriğinin fazla olması ve yüksek su tutma kapasitesi ile bitkilerin ihtiyacı olan besinleri karşılama özelliği bulunmaktadır. Humuslu toprak nedir, nerede bulunur? Humuslu toprak özellikleri nelerdir? İşte, merak edilen tüm detaylar.

Humuslu Toprak Nedir, Nerede Bulunur Kısaca Özellikleri Nelerdir


Humuslu toprak gevşek yapısı ile bilinmektedir. Koyu bir rengi bulunmaktadır. Mineral, element ve mikroorganizma bakımından oldukça zengindir. Organik yapısı sayesinde bitkilerin ihtiyacı olan besinleri karşılayabilmektedir.

Humuslu Toprak Nedir, Nerede Bulunur?

Organik madde miktarı zengin olan ve su tutma kapasitesi oldukça yüksek olan toprak humuslu toprak olarak isimlendirilmektedir. Humuslu toprak, kara toprak ismi ile de bilinmektedir. Humuslu toprak içerisinde bitkinin ihtiyacı olan tüm kimyasal tuzlar bulunmaktadır. Bu nedenle de humuslu toraklar tüm bitki yapılarına uygun özelliktedir.

Humus toprakta bulunan mikroorganizmaların oluşturduğu enzimler neticesinde bitki kalıntılarının minerale dönüştürülmesi ile elde edilen azotlu bileşiklerin genel ismidir. Bahçe ile uğraşan pek çok kişi kendi topraklarında humus üretebilmektedir.

Humusun oluşumunda solucanların rolü de oldukça büyüktür. Solucanlar hayati fonksiyonları sebebi ile toprağı yararlı maddeler ile zenginleştirmektedir. Bunun yanında substrat oluşumunda çeşitli mantarlar ile mikroorganizmalar da görev almaktadır.

Humuslu Toprak Özellikleri Nelerdir?

Organik madde açısından zengin ve su tutma kapasitesi yüksek olan topraklar humuslu toprak olarak isimlendirilmektedir. Bu topraklar içerisinde hayvan ile bitki kalıntıları bulunmaktadır. Bu kalıntılar bitkiler için oldukça faydalıdır. Humuslu toprak özellikleri ise şu şekildedir;

Haberin Devamı

Bu topraklar mineral ve organik madde bakımından zengin oldukları için ekstradan gübreleme işlemine gerek yoktur.

Su tutma kapasitesi oldukça yüksektir. Bu nedenle nem oranı da fazladır.

Mineral, element, humus, yararlı mikroorganizmalar açısından zengin topraklardır.

Çeşitli bitkilerde humuslu toprak kullanılabilmektedir.

Bitkiler açısından oldukça besleyici olmaları ile bilinmektedir.

İçerisinde çok fazla bitki ve hayvan kalıntıları ile humus olmasından dolayı renkleri koyudur.

Kireç taşıma özelliği yoktur.

Gevşek bir forma sahiptir.