Eğitim İntihal de af kapsamına girecek mi?

İntihal de af kapsamına girecek mi?

20.06.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın açıklamasıyla gündeme gelen, milyonlarca öğrencinin beklediği öğrenci affının kapsamında hem disiplin hem de ceza hukuku kapsamında “suç” kabul edilen ve ayrıca etik tartışmaların konusu olan “intihal”in de (bilimsel ve sanatsal çalışmalarda hırsızlık/aşırma) yer alıp almayacağı merak konusu oldu.

İntihal de af kapsamına girecek mi

 

AYŞEGÜL KAHVECİOĞLU Ankara - İntihal suçu, Yükseköğretim Kurumları Öğrenci Disiplin Yönetmeliği’nde “üniversiteden bir yarıyıl için uzaklaştırma cezasını gerektiren disiplin suçları” arasında yer alırken; Yükseköğretim Kurumları Yönetici, Öğretim Elemanı ve Memurları Disiplin Yönetmeliği’nde ise doğrudan “üniversite öğretim mesleğinden çıkarma cezasını gerektiren fiiller” arasında sayılıyor.

Haberin Devamı

İntihal, disiplin hükümlerinin dışında 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu’na göre hapis cezası gerektiren suçlar arasında yer alıyor.

Cezası kesinleşen…

YÖK’te hazırlıkları süren çalışmayla ilgili olarak Milliyet’e değerlendirmelerde bulunan AK Parti kurmayları, affın “cezası kesinleşmiş” intihal suçunu kapsamasının doğru olmadığına işaret etti. Parti kurmayları, “İşin disiplin boyutu ayrı, ceza tarafı ayrı. Bu suç, soruşturma ve kovuşturma aşamasında olanlar bakımından af kapsamına sokulabilir; kişi ceza alırsa alır, üniversiteyle ilişiği kesilir; beraat ederse üniversiteye geri dönme hakkı olur. Burada, ‘hakkında kamu davası açılmış olması’, bir kriter olarak belirlenebilir” görüşünü dile getirdi. Öte yandan Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın lisans, yüksek lisans ve doktora öğrencileri olarak açıkladığı af kapsamına ön lisans ve enstitülerde okurken, okulla ilişikleri kesilen öğrencilerin de alınması için çalışma yapılabileceği ifade ediliyor.