Eğitim Kdv Tevkifatı Nedir, Nasıl Hesaplanır? Kdv Tevkifatı Kim Yapar?

Kdv Tevkifatı Nedir, Nasıl Hesaplanır? Kdv Tevkifatı Kim Yapar?

31.05.2022 - 14:21 | Son Güncellenme:

Tevkifat, “para konusunda yapılan kesintiler” anlamına gelir. Devlet ise, KDV’yi tek başına satıcıdan temin etmek yerine bu vergiyi alıcı ve satıcı arasında bölüştürüp ödemeyi garantiler. KDV Tevkifatı ve Gelir Vergisi Tevkifatı olmak üzere iki farklı tevkifat bulunur. KDV tevkifatı nedir, nasıl hesaplanır sizler için derledik.

Kdv Tevkifatı Nedir, Nasıl Hesaplanır Kdv Tevkifatı Kim Yapar

 Belirli olan malların alım satımı ya da hizmet bedeli üzerinden hesaplanan Katma Değer Vergisi (KDV), alıcıdan kimi zaman da tamamı kanunda belirlenen oranda satıcıdan kesinti yapılarak alınır.

Haberin Devamı

 KDV Tevkifatı Nedir?

 KDV tevkifatı, kesinti anlamında kullanılan bir terimdir. KDV tevkifatı, faturalandırma işlemlerinde sıkça kullanılan bir kavramdır. KDV tevkifatı ise, satıcıya ödenen tutara ek olarak KDV'nin belirli bir oranda indirilmesi ve vergi dairesine ödenmesi işlemine denir.

 KDV Tevkifatı Nasıl Hesaplanır? 

 KDV tevkifatı, hesaplanacağında alınan mal veya hizmetin türü çok önemlidir. Çünkü KDV oranları da mal ya da hizmet türüne göre değişiklik gösteriyor. KDV tevfikatı da her zaman bu değişen oranlara göre hesaplanarak belirlenir.

 KDV Tevkifatı Kim Yapar?

Genel bütçe içinde bulunan; daireler, il özel idareleri, katma bütçeli idareler, köyler, belediyeler ve bunların teşkil ettikleri birlikler

Haberin Devamı

Kamu kurumu özelliğine sahip olan meslek kuruluşları

Döner sermaye şeklinde çalışan kuruluşlar

Kanunla kurulan ya da tüzel kişiliği haiz olan yardım ve emekli sandıkları

Özelleştirme kapsamında bulunan kuruluşlar

Kamu İktisadi Kuruluşları ve diğer tüm İktisadi Devlet Teşekkülleri