Eğitim Kıstas Ne Demek, TDK Sözlük Anlamı Nedir? Kıstas Cümle İçinde Kullanım Örnekleri...

Kıstas Ne Demek, TDK Sözlük Anlamı Nedir? Kıstas Cümle İçinde Kullanım Örnekleri...

14.06.2021 - 01:57 | Son Güncellenme:

Hem günlük hayatın hem de birçok farklı eser ya da makale üzerinde karşılaşılan kelimeler içerisinde kıstas sözcüğü gelir. Bu sebepten dolayı anlamı merak edilen kelimelerden biri olduğunu söylemek mümkündür. Peki, kıstas ne demek, TDK sözlük anlamı nedir? Kıstas cümle içinde kullanım örneklerini derledik.

Kıstas Ne Demek, TDK Sözlük Anlamı Nedir Kıstas Cümle İçinde Kullanım Örnekleri...

 Kıstas kelimesinin kökeni Arapçadır. Özellikle taşıdığı anlam ile Türkçede çok fazla kullanılan bir sözcük olduğunu dile getirmek mümkün. Belli bir yapıyı ya da ölçüyü gösterebilmek ve anlatabilmek amaçlı kullanılan yardımcı kelimelerden biri olarak öne çıkıyor.

Haberin Devamı

 Kıstas TDK Sözlük Anlamı Nedir?

 Türk Dil Kurumu üzerinden ele alındığı zaman kısaca kıstas kelimesinin anlamı, ‘Ölçüt’ şeklinde öne çıkmaktadır. Özellikle birçok farklı konu üzerinden örnek anlamlı şekli şekilde değerlendirilir. Yani bir konu içerisinde farklı bir durum ele alınmış ise, başka bir konu üzerinden o durumun anlaşılabileceğini gösterir. Bu kelimeyi sayısal olarak değil, belli bir durumun ya da konunun baz alınması şeklinde ele almak gerekir.

 Kıstas Cümle İçinde Kullanım Örnekleri

 Günlük yaşam içerisindeki birçok farklı konunun belli bir bölümleri için kıstas kelimesi kullanılır. Özellikle farklı örnekler üzerinden bu kelime daha iyi bir şekilde anlaşılabilir.

 ‘’Dedektif romanlarında suçluyu ararken kullanılan bir kıstası burada da kullanabiliriz.’’ H. Taner

Haberin Devamı

 ‘’Bu olay üzerindeki kıstaslara dikkat etmek gerekir.’’

 ‘’Hayatta örnek aldığım en önemli kıstas bilimdir.’’

 Bu şekilde daha birçok farklı cümle üzerinden kıstas kelimesini amaca uygun olarak kullanmak mümkündür. Sadece cümle değil aynı zamanda tek başına da kullanılabilir. Belli bir olayın ya da durumun içerisindeki bölümleri örnek alarak farklı bir yapıda göstermek şeklinde bu kelime kullanmaktadır. Yani bir olayı üzerindeki ölçütler olarak ifade etmek mümkün. Bu kelime başka bir yerde kullanmak amaçlı cümle içerisinde kıstas sözcüğü değerlendirilir.