Eğitim Konya’nın önceliği eğitim ve gençler

Konya’nın önceliği eğitim ve gençler

18.06.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

Konya, beş üniversitesi, 500 bine yakın ilk ve orta öğretim, 130 bin üniversite öğrencisiyle gençlik ve öğrenci şehri olarak dikkat çekiyor.

Konya’nın önceliği eğitim ve gençler

 

Bilimden sanata, sosyal sorumluluk projelerinden kadınların istihdamına kadar geniş yelpazede eğitim projelerini hayata geçiren Konya Büyükşehir Belediyesi, her yaştan vatandaşa dokunan etkinlikleriyle de bu unvanını pekiştiriyor. Sadece kurslar, eğitimler değil, gençlerin sosyal faaliyetlere katılmasını sağlayan Belediye, teknoloji ve inovasyonla ilgilenen öğrencilerin çalışmalarına da destek oluyor. Konya Büyükşehir Belediyesi’nin eğitime, çocuklara ve gençlere yönelik projelerinden öne çıkanlar şöyle:

Haberin Devamı

Zengin kamp seçeneği

Konya’da ikamet eden ve eğitimini sürdüren üniversite öğrencilerinin sosyal, kültürel, eğitsel ve sportif faaliyetlere katılımını artırmak amacıyla hazırlanan Genç Kültür Kart projesi, Belediyenin projeleri arasında en dikkat çekeni. Öğrencilerin, şehirde düzenlenen sosyal sorumluluk projelerine katılarak toplayacakları puanları tiyatro, konser, spor ve eğitim harcamalarında kullanabildikleri proje kapsamında kart üyeliği bulunan gençler, akıllı telefon uygulamasıyla kitap, online eğitim, spor üyelikleri gibi çekilişlere de katılım sağlayabiliyorlar.

Selçuklu Devleti’nde Şehzadelerin eğitimiyle ilgilenen vezirlere Atabey denirdi. Konya Büyükşehir Belediyesi, buradan yola çıkarak gençlerin ve çocukların geleceğe daha iyi hazırlanması için yapılan çalışmaları Atabey Gençlik adı altında topladı. Bu kamplarda gençler düzenlenen etkinlikler çerçevesinde hem nitelikli zaman geçiriyor hem de paylaşmayı ve yardımlaşmayı tecrübe ediniyorlar. Beyşehir ve Taşkent’te toplam 420 yatak kapasiteli 2 kamptaki etkinliklere her yıl 25 bin genç katılıyor.

Haberin Devamı

Belediyenin gençler için hayata geçirdiği en önemli projelerden biri de Bilgehaneler. 4. sınıftan 8. sınıfa kadar ders desteği ve milli-manevi değerler eğitimi verilen 12 merkezde, 12 bin öğrenci hizmet alıyor. 2024’te merkezlerin sayısının 25’e, öğrencilerin sayısının da 40 bine çıkarılması hedefleniyor.

Keykavus Lise Medeniyet Akademisi’nde lise 1’den üniversiteye kadar olan 1.100 öğrenciye hizmet veren Belediye, yeni açılacak 4 akademiyle 30 bin öğrenciye eğitim desteği sunmaya hazırlanıyor. 

Bilime katkı sağlıyor

Çocukların ve gençlerin teknolojiyle tanışmaları, bu alanda kendilerini geliştirmeleri için hayata geçirilecek olan Konya Teknoloji Vadisi’nin ilk adımı olan KAPSÜL Teknoloji Platformu, şehrin çekim merkezlerinden biri. KAPSÜL’de bir araya gelen gençler, TEKNOFEST yarışmalarında Konya’yı temsil etmek için çalışıyor. Platformda, 100 yarışma takımı ve 800 kişiyi aşan kapsül ekibi bulunuyor.

Belediyenin bilim ve teknoloji alanındaki yatırımlarından biri de Konya Bilim Merkezi. Türkiye’nin TÜBİTAK destekli ilk bilim merkezi, bugüne kadar 3 milyondan fazla ziyaretçiyi ağırladı. Merkezde düzenlenen atölye çalışmaları,astronomi festivali gibi etkinliklere tüm Türkiye’den yüz binlerce genç katıldı. Yine belediyenin bu yıl 8.’sini düzenlediği Konya Bilim Festivali geçtiğimiz yıl 250 binden fazla ziyaretçiyi buluşturdu. ASELSAN, ROKETSAN, BAYKAR, TÜBİTAK başta olmak üzere Türkiye’nin önde gelen kurumlarının da yer aldığı festivalde 100’ün üzerinde etkinlik gerçekleştirildi.

Haberin Devamı

Üniversitelerle de iş birliği yapan Konya Büyükşehir Belediyesi, Necmettin Erbakan Üniversitesi ile kurduğu Sosyal İnovasyon Ajansı ile bireysel, toplumsal problemlere bilimsel verilerin ışığında yaklaşarak pratik çözümler üretmeyi hedefliyor.

Çocuklarla buluşuyor

Anaokulu ile ilkokul 4 ve lise 11. sınıf arası öğrencilere hizmet veren Medeniyet Okulu Projesi’yle eğitime katkılarını sürdüren Konya Büyükşehir Belediyesi, düzenlediği bilgi, münazara, tiyatro ve yemek yarışmalarıyla çocuklar ve gençlerle buluşuyor. Ayrıca sanayilerde zanaat öğrenen, çıraklık ve kalfalık yapan gençlere yönelik sosyal ve sportif etkinlikler de düzenleyen Belediye, çalışan gençlerin şehre katkısını artırmak için Çalışan Gençlik Meclisi’ni de hayata geçirdi.

Haberin Devamı

Konya’nın önceliği eğitim ve gençler

Üretim destekleniyor

Kadınlar başta olmak üzere şehirdeki herkesin üretime ve istihdama katılmalarına büyük önem veren Konya Büyükşehir Belediyesi, Konya Meslek Edindirme Kursları’nda (KOMEK) bugüne kadar 544 branşta, 1 milyonu aşkın kursiyere eğitim verdi. Katılımcılara ürettiklerini KOMEK Kooperatifi aracılığıyla dünyaya pazarlama fırsatı da sunan kurslar, ANATOYA oyuncak, ZEYBE çanta ve ZENOBYA tekstil olmak üzere, üç önemli markanın doğmasına vesile oldu. KOMEK gençler için bir akademi görevi de görüyor. Bu kapsamda Genç KOMEK Yaz Okulu ile 7-14 yaş arası öğrenciler, eğlenerek öğrenme fırsatı yakalıyorlar. Bugüne kadar 150 bin öğrencinin katıldığı Genç KOMEK kapsamında 2021’de uzaktan eğitimle Türkiye’nin her yerinden 60 bin öğrenci buluştu.