26.03.2021 - 15:52 | Son Güncellenme:
Menfi tespit davası icra hukuku alanına giren bir dava türüdür. Bu davanın açabilmenin ilk şartı davalının hukuki bir yönden menfaatinin olmasıdır.
Menfi Tespit Davası Nedir?
Türk hukukunda varlık gösteren birçok dava çeşidi bulunur. Menfi tespit davası da bu davalardan birisini oluşturur. Menfi tespit davasında borçlu ve alacaklı olmak üzere iki tür gerçek kişi ya da tüzel kişi vardır. Bu dava aynı zamanda takip öncesinde veya takip sonrasında açılabilecek olan bir dava türüdür.
Menfi tespit davası kişinin var olan bir hakkının artık mevcut olmadığını belirtmek amacı ile açılır. Bu dava hukukumuzun icra hukuku alanı ile ilgilidir. İcra alanında var olan, ortaya çıkan uyuşmazlıklarda, olaylarda açılır. Kişilerin icra alanında en çok başvurduğu dava türüdür.
Menfi Tespit Davasında Hangi Mahkeme Görevlidir?
Türk hukukunda birçok çeşitte mahkeme bulunmaktadır. Bu mahkemelerin her birinin alanı, baktığı dava türleri, olaylar farklılık arz eder. Baktıkları dava türlerine, alanlarına göre tasnif edilirler.
Menfi tespit davasına bakmak ile yükümlü olan, yetkili mahkeme davayı açan davalının, davayı açtığı yerdeki yerleşim mahkemesi olmaktadır. Bu alanda görevli olan mahkeme, genel yetki kurallarına göre belirlenmektedir. Bu alanda yetkili mahkeme belirlenirken icra takibinin yapıldığı yer mahkemesi de görevli olabilir.