Eğitim Mesleki eğitim güçlendiriliyor

Mesleki eğitim güçlendiriliyor

01.06.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

Milli Eğitim Bakan (MEB) Yardımcısı Mahmut Özer, Bursa’daki Tophane Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’ni ziyaret etti.

Mesleki eğitim güçlendiriliyor

 

Yeni projelerle mesleki eğitimi çok daha güçlü hale getirmeyi hedeflediklerini belirten Özer, mesleki eğitimin, iş gücü piyasasıyla güçlü bağlantılara sahip olması gerektiğini söyledi. Özer, “Ancak bu bağlantıların mezuniyet sonrası değil eğitim sürecinin tamamını kapsaması lazım. MEB olarak üzerinde durduğumuz en önemli konu bu” dedi.

Haberin Devamı

Bursa’da atılan adımların meyvelerini vermeye başladığının altını çizen Özer, “Mesleki eğitim okullarımızda yapılan üretimden elde edilen gelir, 2017 yılında 5.6 milyon lira iken bu miktar Kovid-19 salgınına rağmen 2020’de yaklaşık 20 milyon liraya yükseldi” diye konuştu.

TOGG projesi

Bursa’da ihtiyaç duyulan yeni alanlarda da mesleki eğitime başladıklarını, bunlar arasında en önem verdikleri iki projenin yerli araç TOGG projesi ve mikromekanik olduğunu belirten Özer, şu bilgileri verdi:

“Ülkemizin ilk yerli aracı ile ilgili üretim alanı Bursa’da. Biz de bakanlık olarak bu kapsamda ihtiyaç duyulacak insan kaynağını yetiştirmek için hemen Bursa Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nde gerekli yatırımı yaparak ilk öğrencilerimizi aldık. Diğer taraftan saatçilikten savunma sanayisine, uzay ve havacılıktan biyomedikal cihaz teknolojisine kadar çok kritik alanlarda çok önemli olan mikromekanik alanında Tüm Saatçi İşadamları Derneği ile birlikte Tophane Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nde başlattığımız proje başarılı bir şekilde ilerliyor.”

Haberin Devamı

‘6 milyonluk finansman’

Özer, mesleki eğitimde Ar-Ge çalışmalarına da yatırım yaptıklarını dile getirerek, şunları kaydetti: “Ülkemizde mesleki eğitimle fikri mülkiyet çalışmalarını birlikte yürütmek üzere 2019 yılında önemli adım attık. Türkiye’de farklı illerde 43 Ar-Ge merkezi kurduk. Bu merkezlerimizde ağırlıklı olarak patent, faydalı model, marka ve tasarım üretim ve tesciline odaklandık. Bu kapsamda 4 Ar-Ge merkezimizi de Bursa’da kurduk. Tophane Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nde kurduğumuz merkezinin yeni binasının açılışını yaptık. Bursa’da bu merkezlerimize 2021 yılının ilk altı ayında geliştirdikleri projeler için 6 milyon liralık finansman kaynağı sağladık. Bu desteklerimiz sürekli artacak. Buralarda ülkemizin üretim kapasitesini artırmak için çok önemli projeler gerçekleştirilecek.”