Eğitim Monroe Doktrini Nedir? Kısaca Dayandığı Esaslar Nelerdir?

Monroe Doktrini Nedir? Kısaca Dayandığı Esaslar Nelerdir?

10.06.2021 - 14:14 | Son Güncellenme:

Ülkelerin ve uluslararası politikaların üzerinde etkili olan farklı teoriler ve doktrinler vardır. Bu doktrinler bazen etkilerini sadece ulusal düzeyde gösterirler. Bazen de bu doktrinler bölgesel ve çok daha geniş bir alanda etkili olurlar. İşte Monroe doktrini, Monroe doktrinin dayandığı esaslar ve konu hakkında çok daha fazlasını sizler için derledik.

Monroe Doktrini Nedir Kısaca Dayandığı Esaslar Nelerdir

Amerika Birleşik Devletleri siyasetinde bir dönem etkili olmuş olan Monroe doktrini etkisini çok daha geniş bir alanda, daha geniş bir coğrafyada göstermiştir.

Haberin Devamı

 Monroe Doktrini Nedir?

 Amerika Birleşik Devletleri Başkanı James Monroe tarafından resmen 2.12.1823 tarihinde ABD Kongresine sunulmuştur. Monroe doktrini bir dönem Amerikan siyasetinin bir nevi değişmeyen Anayasası olmuştur.

 Monroe doktrini öylesine etkili olmuştur ki; dünya politikasında ABD'nin siyasetini açıklığa kavuşturan Monroe doktrininden en ufak bir sapma gösteren liderine müsamaha dahi göstermemiştir Abd Monroe doktrinini 1941 yılına kadar sürdürmüştür.

 Kısaca Dayandığı Esaslar Nelerdir?

 Monroe doktrinini çok özet olarak şöyle izah etmek olanaklıdır. Monroe doktrini gereği ABD Avrupa ülkelerinin hepsine eşit mesafede olacaktır ve Avrupa ülkelerinin içişlerine karışmayacaktır. Monroe Doktrini gereği ABD'nin, kendi güvenliği adına tarafsızlık içinde olacağı bildirilmiştir. Monroe doktrininin dayandığı esasları aşağıda sıralanmıştır

Haberin Devamı

ABD, Avrupa devletlerinden herhangi birinin kolonileştirme taleplerine konu olamaz. Buna Anti koloniyalizm ilkesi denir

Kutsal İttifak Devletleri'nin siyasal sistemi ABD'ninkinden tamamen farklıdır. Kendi sistemlerini bu yarım kürenin herhangi bir bölgesinde yaymak için yapacakları herhangi bir girişimi barış ve güvenliğimiz için tehlikeli görürüz.

Avrupa ülkelerine hiçbir biçimde müdahale edilmemiştir ve bundan sonra da edilmeyecektir.

Avrupa ülkelerinin kendi aralarındaki ihtilaf ve savaşlarda hiçbir şekilde ABD taraf tutmamıştır bundan sonra da ABD'de taraf tutmayacaktır. Bu yaklaşım ABD siyasetine uymamaktadır. Bu ilkeye kabuğa çekilme yahut "ısolatıon" denir.