Eğitim Öğrenmeyi Etkileyen Faktörler Nelerdir?

Öğrenmeyi Etkileyen Faktörler Nelerdir?

16.06.2021 - 16:59 | Son Güncellenme:

İnsan, sosyal bir varlıktır. Toplum içinde yaşayan bireyin sürekli etkileşim içerisinde olması ve toplumsal kurallara uymak zorunluluğu zaman içerisinde "öğrenme"nin de belli kurallar ve kalıplar dairesinde düzenlenmesi zorunluluğunu ortaya çıkarmıştır. Günümüzde bireyler doğdukları andan itibaren bu eğitim öğretim sisteminin içerisinde gelişimlerini tamamlamaktadırlar. İşte, öğrenmeyi etkileyen faktörler nelerdir sorusuna cevap olacak bilgileri sizler için derledik.

Öğrenmeyi Etkileyen Faktörler Nelerdir

Öğrenmeyi, kişilerin yaşantılar sonucu davranışlarında meydana gelen oldukça uzun süreli değişimlerdir biçiminde tanımlamak mümkündür.

Öğrenmeyi Etkileyen Faktörler Nelerdir?

Öğrenmenin karmaşık bir yapısı vardır. Öğrenmenin üzerinde etkili olan unsurlar belli başlıklar altında incelenmektedir. Öğrenmeyi etkileyen faktörler şu başlıklar altında toplanır:

Haberin Devamı

Sosyokültürel etkenler: Kişilerin davranışları, sosyal etkiden bağımsız değildir. Buna bir örnek olarak "öğrenilmiş çaresizlik durumu" gösterilebilir. Bu durum, kişinin ne yaparsam yapayım zaten durumu değiştiremem düşüncesidir ve sosyal anlamda öğrenmenin önünde olumsuz bir etkendir. Bu tarz bir durum, fiziksel ya da duygusal stres neticesi ortaya çıkmaktadır. Bu şekilde öğrenilmiş çaresizlik durumu geliştirmiş kişilerde, sorunlarla mücadele etme gücü azalmakta ve çökkünlük belirtileri ortaya çıkmaktadır.

Öğrenme ve motivasyon: Öğrenmeyi etkileyen en önemli faktör ise motivasyondur. Motivasyon, organizmanın öğrenme için güdülenmesi demektir, öğrenme için ihtiyaç duyulması anlamına gelmektedir.

Haberin Devamı

Genel uyarılmışlık hali: Öğrenmeyi etkileyen önemli bir diğer faktör de uyarılmış olma halidir. Uyarılmışlık halinin dozu da mühimdir. Aşırısı bireyde kaygı ve heyecana neden olurken düşük uyarılmışlık halinde enerji düşük seviyelerde bulunacağı için yine istenen düzeyde olmayacaktır. Doğrusu, bireyin tamamen uyanık, tüm enerjisini yapılacak iş üzerinde yoğunlaştırmasıdır.

Yaş: Öğrenme ile olgunlaşma halinin bir denge içerisinde olması zorunludur. Çünkü birçok davranış, öğrenme ile olgunlaşmanın bir arada bulunmasını mecburi bir durumdur. Olgunlaşma ise ancak yaşa paralele şekilde gerçekleşen bir durumdur.

Zeka: Zekanın kısa tanımı, insanın kavrayış gücünü gösterir şeklindedir .Kişinin zeka düzeyi ne kadar yüksekse, öğrenme o denli kolaydır.