Eğitim Örtülü Sermaye Nedir, Nasıl Hesaplanı? Örtülü Sermaye Ne İşe Yarar?

Örtülü Sermaye Nedir, Nasıl Hesaplanı? Örtülü Sermaye Ne İşe Yarar?

17.01.2022 - 15:57 | Son Güncellenme:

Vergi mevzuatında yer alan önemli kavramlardan biri de örtülü sermaye olarak ifade edilmektedir. Bu kavram borçlanma maliyetinden kaynaklanan vergi matrahlarının aşınmasını önleyen bir güvenlik tedbiri olmaktadır. Peki, örtülü sermaye nedir, nasıl hesaplanır? Örtülü sermaye ne işe yarar? İşte, örtülü sermaye hakkında tüm detayları derledik.

Örtülü Sermaye Nedir, Nasıl Hesaplanı Örtülü Sermaye Ne İşe Yarar

Örtülü sermaye, işletmelerde çeşitli faaliyetler yapılırken gerekli olan mal ve değerlerden vergi elde etmek amacıyla borç olarak verilen bir kavram olarak ifade edilmektedir.

Haberin Devamı

 Örtülü Sermaye Nedir, Nasıl Hesaplanır?

 Örtülü sermaye kavramı anlam olarak borcun, doğrudan yada dolaylı bir şekilde ortak yada ortak ile ilişkisi olan kişilerden sağlanması, borç iletme amacıyla kullanılması, borcun hesap kesim tarihi içinde olan herhangi bir tarihte dönem başı öz sermayenin üç katını aşması şeklinde ifade edilmektedir. Bu koşullar sağlandığında örtülü sermayeden söz etmek mümkün olmaktadır Örtülü sermaye hesaplanırken:

 Örneğin,

 Ortaklardan (A)’nın borç verdiği tutar 100

 Ortaklardan (B)’nin borç verdiği tutar 200

 Ortaklardan (C) Bankasının borç verdiği miktar ise 400

 İşletme öz sermayesinin 150 olduğu varsayılır ise toplam borcun 450 aşan kısmı örtülü sermaye olarak kabul edilip

Haberin Devamı

 bu hesaplamada ortaklardan (C)’nin banka olması nedeniyle verdiği borç tutarının % 50’si (400/2=) 200 dikkate alınmaktadır.

 Buna göre örtülü sermaye sayılacak olan miktar [(100+200+200) – (3 x 150) =] 50 olup bu tutarın dağılımı aşağıdaki gibidir:

 {Ortaklara isabet eden örtülü sermaye miktarı = (Ortağın borç verdiği miktar/Örtülü sermayenin hesabında dikkate alınacak toplam borç miktarı) x Örtülü sermaye miktarı}

 – Ortaklardan (A) için {(100/500) x 50= }10,

 – Ortaklardan (B) için {(200/500) x 50= } 20,

 – Ortaklardan (C) için {(200/500) x 50= } 20'ye isabet eden tutarlar, ortaklara isabet eden kısım olarak dikkate alınmaktadır.

 Örtülü Sermaye Ne İşe Yarar?

 Örtülü sermaye kurumların ve ortakların doğrudan ve dolaylı olarak kullandıkları her çeşit borcun öz sermayesinin üç katını aşan kısmı hesap dönemi içinde değerlendirilmektedir.