Eğitim Şıhne Nedir? Şıhne Kime Denir, Görevleri Nelerdir?

Şıhne Nedir? Şıhne Kime Denir, Görevleri Nelerdir?

08.04.2021 - 15:00 | Son Güncellenme:

Türk-İslam Devletleri'nde uygulanmış olan birçok sistem vardı. Bu sistemleri uygulamakla görevli olan kişilerse özenle seçilirdi. Seçilen kişilerin görevleri açık ifadeler ile belirliydi. Bu kişilerden biriside 'Şıhne' adı verilen görevlilerdi. Bu görevlilerin yetkileri ise oldukça geniştir. Sizler için Şıhne nedir? Şıhne kime denir, görevleri nelerdir? İşte, merak edilen tüm detaylar.

Şıhne Nedir Şıhne Kime Denir, Görevleri Nelerdir

Şıhne adı verilen görevlilerin yetkisi oldukça genişti. Bu yetkileri ile adından sıkça söz ettiren Şıhne'ler, Türk-İslam Devletleri için oldukça önemli olan kişilerdi. Bu önemlerinden dolayı devlet adına geniş yetki sahibi olmuşlardır.

Haberin Devamı

Şıhne Nedir?

Şıhne, Türk-İslam Devletleri'nde askeri vali sıfatıyla görevli olan kişilere verilen isimdi. Şıhne görevinde olan kişiler eyaletleri yönetmekle birlikte geniş yetkilere sahiptiler. Bu yetkilerini askeri ve idari alanda usulüne uygun bir şekilde kullanırlardı.

Şıhne Kime Denir, Görevleri Nelerdir?

Şıhne, eyaletleri yöneten kişilere denilmekteydi. Bu kişiler, idari ve askeri alanda oldukça yetkiliydiler. Özellikle Selçuklular zamanında Şıhne anlayışı oldukça yaygındır. Ayrıca Abbasiler ve Gazneliler gibi çok eyaletli devletler Şıhne adı verilen kişilerden yararlanmıştır.

Şıhne atama görevi Eyalet valilerinden gelebileceği gibi Halife veya Sultan tarafından da gelebilirdi. Bu yüzden farklılıklar ortaya çıktığı görülmüştür. Yani Halife veya Sultan tarafından atanan Şıhne'ler daha geniş yetkilere sahipti.

Haberin Devamı

Şıhne'nin Görevleri

- Kentlerdeki kamu kurumlarını denetlemek,

- Eyalet valisine görevinde destek olmak,

- Güvenlik önlemleri almak ve uygulamak,

- Yetki bölgesinde düzeni sağlamak,

- Herhangi bir konu hakkında gerekli gördüğü durumlarda araştırma yapmak,

- Kentlerde gereken denetimi ve gözetimi yürütmek.

Görüldüğü gibi Şıhne'lerin geniş yetkileri vardı. Bu yetkileri uygularken dikkatli olmaları lazımdı. Çünkü, üzerlerine aldıkları yük oldukça fazlaydı. Bu yüzden yetkilerini uygularken bilinçli ve duyarlı davranmaları lazımdı. Aksi halde çeşitli sorunların yaşanması kaçınılmazdı.