EğitimSosyometri Nedir? Sosyometri Örnekleri Nelerdir?

Sosyometri Nedir? Sosyometri Örnekleri Nelerdir?

10.03.2021 - 13:01 | Son Güncellenme:

Sosyometri, hem psikoloji hem de sosyoloji biliminde kullanılan bir yöntemdir. Sosyometri testi yaptırılarak sayısı en fazla 30 -40 olan grupların birbirleriyle olan etkileşimleri tespit edilir. Küçük toplulukların birbirleriyle olan iletişimlerini ve uyumlarını ölçmek için de bu yöntem uygulanır. Merak edenler için sosyometri kavramını örnekleri ile birlikte derledik.

Sosyometri Nedir Sosyometri Örnekleri Nelerdir

 Genellikle grup çalışmalarında uygulanan sosyometrinin en çok kullanıldığı alanların başında okullar gelir. Bu testler grubun liderinin kim olduğunu ya da gruptan dışlananları saptamak için de en etkili yöntemlerden biridir.

Haberin Devamı

 Sosyometri Nedir? 

 Sosyometri grup psikolojisini çözümlemek ve topluluklar hakkında daha fazla bilgi edinmek amacıyla yapılan testlerdir. Testlerin sonucuna bakılarak gruptaki en popüler kişiler tespit edilebilir. Bunun dışında arkadaş gruplarının, dışlananların ve gruplara liderlik edenlerin belirlenmesinde de sosyometri kullanılmaktadır. 

 Bu yöntemden elde edilen bulgular her zaman gerçeği yansıtmayabilir. Çünkü her öğrenci testte yer alan sorulara doğru yanıt vermez. Bazı öğrenciler ise birçok soruyu yanıtsız bırakabilir. Bunun önüne geçmek için öğretmen ile öğrenci ilişkinin şeffaf olması gerekir. 

 Son yıllarda tüm okullarda uygulanmaya başlayan sosyometri, psikodrama tekniklerinden biridir. Sadece grupları değil bireyi tanıma rehberi olarak da uygulanır. Alınan sonuçlar sınıfta ayrımcılığa maruz kalan öğrencilerin hızlı bir şekilde tespit edilmesine yardımcı olur. 

Haberin Devamı

 Sosyometri testlerinin sonucunda rehber öğretmenler dışlanan öğrenciler ile iletişime geçebilir. Aynı zamanda sınıf arkadaşları tarafından zorbalığa ve psikolojik şiddete maruz kalan öğrencilerin yardım alması için de bu tür testler yapılır. 

 Sosyometri Örnekleri Nelerdir? 

 1- Ders aralarında en çok vakit geçirdiğiniz 3 arkadaşınızın ismini yazınız. 

 2- Sınıftan gitmesine üzüleceğiniz arkadaşlarınızın isimlerini yazınız. (en az 3 isim)

 3- Hangi arkadaşlarınızla oyun oynamak sizi daha çok eğlendiriyor? 

 4- Sınıfta kimin / kimlerin yanında oturmak istersiniz?