Eğitim Talebi Etkileyen Faktörler Nelerdir? Doğrudan Talep Ve Arzı Etkileyen Faktörler

Talebi Etkileyen Faktörler Nelerdir? Doğrudan Talep Ve Arzı Etkileyen Faktörler

05.04.2021 - 16:10 | Son Güncellenme:

Bir ürün veya hizmet sunumunda talep çok büyük öneme sahip olan bir unsuru oluşturmaktadır. Bu bakımdan talebin varlığı hayati öneme sahip durumdadır. Sizin için çok fazla kişi tarafından sorulan ve önemli bir araştırma konusu olarak görülmekte olan Talebi etkileyen faktörler nelerdir? Doğrudan talep ve arzı etkileyen faktörler şeklindeki konuları derledik.

Talebi Etkileyen Faktörler Nelerdir Doğrudan Talep Ve Arzı Etkileyen Faktörler

Bir hizmet veya ürüne olan talebin sürekliliği oldukça büyük önem arz eder. Bu bakımdan pek çok insan talebi etkileyen faktörlerin neler olduğu konusunda araştırma gerçekleştirme durumları söz konusu olmaktadır.

Talebi Etkileyen Faktörler Nelerdir?

Talebi etkileyen faktörler önemli konu başlıklarını oluşturmaktadır. Bu anlamda talebi etkileyen faktörleri şu şekilde liste halinde vermek mümkün olacaktır.

- Hane halkının ortalama geliri
- Nüfus veya alıcıların sayısı
- Tercihler ve Zevkler
- Diğer malların fiyatları
- Gelir dağılımı
- Fiyatlar ve gelirler ile alakalı bekleyişler

Doğrudan Talep ve Arzı Etkileyen Faktörler

Doğrudan talebin oluşabilmesi için bazı faktörlerin varlığı söz konusudur. Bunlar:

- Belirli bir piyasanın söz konusu durumda olması,
- Belirli bir fiyatın sunulmuş olması,
- Belirli bir zaman varlığının söz konusu olması,

Arz konusu önemli bir süreç olarak ortaya çıkmaktadır. Bu noktada arzı etkileyen son derece önemli faktörlerin varlığı söz konusu olmaktadır. Bunlar:

- Malın piyasa fiyatı: Fiyatı artış gösteren malın, arzı yükselme gösterir. Fiyatı azalışta olan malın arzı düşer.

- Malın maliyet koşulları: Malı temin etmek yahut üretimini gerçekleştirmek amacıyla yapılan masraflar fazla ise arzda azalış olur. Masraflar düşük olduğunda ise arz artış gösterir.

- Üretimde kullanımı söz konusu olan teknoloji: Mal üretimi yeni teknolojiyle verimli bir biçimde gerçekleştiriliyorsa bu malın arzı yüksek olur.

- Diğer ürünlerin fiyatları: Bir ürünün fiyatı aynı kalırken başka ürünlerin fiyatlarında artış olması durumunda onları üretmek ve pazarlamak daha kârlı bir hal alacaktır.

İleriye dönük olan fiyat beklentileri: Bir ürünün fiyatının gelecek dönemde azalması beklenmesi durumunda daha fazla arz edilir. Fiyatının artmasının beklenmesi söz konusuysa daha az arz edilir bir hal alacaktır.