Eğitim Tangram Nedir, Ne İşe Yarar? Tangram Oyunu Nasıl Oynanır?

Tangram Nedir, Ne İşe Yarar? Tangram Oyunu Nasıl Oynanır?

25.02.2021 - 17:02 | Son Güncellenme:

Tangram son günlerde yeniden popüler olan oyunlardandır. Günlük hayatta sık sık duymaya başladığımız tangram nedir? Popüler oyunlara girmeyi başaran tangram ne işe yarar? Sizde tangram nedir, nasıl oynanır hakkında bilgi sahibi olarak popüler olan oyunu zevkle oynayabilirsiniz. Tangram nedir, ne işe yarar? Tangram oyunu nasıl oynanır? Merak edenler için tangram nasıl oynanır tüm detayları ile derledik.

Tangram Nedir, Ne İşe Yarar Tangram Oyunu Nasıl Oynanır

Tangram, orijinal adı “ch’i ch’iao t’u” olan Çin kökenli bir oyundur ve tarihi neredeyse eski çağlara kadar uzanmaktadır.

Tangram Nedir? Ne İşe Yarar?

Tarihi eski çağlara dayanan tangram bir zeka oyunudur. Tangram için bir çeşit bulmaca denilebilir. Oyun taş, kemik, tahta gibi farklı materyallerden oluşturulabilir. Oyun 7 geometrik parçadan oluşur. Parçalar 1 paralel kenar, 1 kare ve 5 adet farklı ölçülere sahip üçgenden oluşur. Çin kökenli oyunda 7 ayrı parçanın 7 ayrı gök cismini temsil ettiği söylenmektedir.

Tangram görsel becerilerin ve dikkatin geliştirilmesi açısından önemli bir oyundur. Problem çözme becerilerini geliştirirken zeka üzerinde de olumlu artıları bulunur. Ayrıca odaklanma ve konsantrasyonun gelişiminde de katkı sağlamaktadır.

Tangram Oyunu Nasıl Oynanır?

Tek kişiliktir. 5 yaş ve üstü herkes için uygun, eğlenceli bir oyundur. Oyunun amacı ise bu parçaları kullanarak farklı formlara ait şekiller oluşturmaktır. Oyunun başında oyuncu için bir form belirlenir ve oyuncu şekilleri kullanarak bu formu oluşturmaya çalışır. Hedefin belirlenmesinde üç aşama vardır. Tangram kolay, orta ve zor seviyeden oluşur.

Belirlenen hedef bir hayvan, geometrik bir şekil, bir harf ya da yürüyen bir insan vb. olabilir. Oyuncu 7 parçayı da kullanarak belirlenen hedefi oluşturmaya çalışır. Oyun basit bazı kurallara uyarak oynanmalıdır, Tangram oyununun kuralları;

Haberin Devamı

● Hedef form oluşturulurken 7 parçada kullanılmalıdır.
● Parçalar düz olarak kullanılmalı, dik ya da farklı kullanılamaz.
● Parçalar üst üste konularak hedef oluşturulamaz.
● Hedef oluşturulurken parçalar birbirine temas edecek şekilde yerleştirilmelidir.