EğitimTarlanın umudu ateşböceği

Tarlanın umudu ateşböceği

26.07.2026 - 07:00 | Son Güncellenme:

Mevsimlik tarım işçisi ailelerin çocukları eğitimden kopmasın diye Şanlıurfa’da ‘Dört Mevsim Eğitim Projesi’ hayata geçirildi. Çocuklar yaz boyunca temel akademik becerilerin yanı sıra sanat, müzik, spor, hijyen ve öz bakım gibi farklı alanlarda etkinliklere katılıyor

Haberlerimizi Google'da Takip EdinGelişmelerden anında haberdar olun.Google'da tercih edilen kaynak olarak ekleyin
Tarlanın umudu ateşböceği

Ozan Ömer Kadüker -Yaz tatili milyonlarca çocuk için dinlenme anlamına gelirken mevsimlik tarım işçisi ailelerin çocukları için çoğu zaman göç, tarlada çalışma ve eğitimden uzak kalmak demek. Çocukların eğitimden kopmaması için Türkiye Eğitim Gönüllüleri Vakfı (TEGV), Turkish Philanthropy Funds (TPF) desteğiyle tarım işçisi ailelerin eğitimden kopma riski taşıyan çocukları için nitelikli eğitim desteği sunuyor.

Haberin Devamı
Haberin Devamı

“Dört Mevsim Eğitim Projesi” kapsamında Şanlıurfa’da Ateşböceği Öğrenim Birimi’nde yürütülen etkinliklerle, tarım işçisi ailelerin çocuklarının yaz döneminde nitelikli eğitime erişimlerinin ve gelişimlerinin desteklenmesi hedefleniyor.

Hijyen ve öz bakım, sanat, müzik, spor ve temel akademik beceriler gibi farklı alanlarda etkinlikler gerçekleştirilen projeyle dezavantajlı koşullarda yaşayan çocukların sosyal-duygusal, bilişsel ve fiziksel gelişimlerinin desteklenmesinin yanı sıra öğrenmeye aktif katılım göstermeleri, günlük yaşam becerileri kazanmaları ve kendilerini güvenle ifade edebilmeleri amaçlanıyor.

Haberin Devamı

Umut kaynağı

TEGV Ateşböceği Öğrenim Birimi Yöneticisi Mehmet Karaduman, proje ile ilgili şu bilgileri verdi:

Haberin Devamı

“Onların gözlerindeki merakı, öğrenme isteğini ve mutluluklarını görüyoruz. Aileleri tarım ile uğraşırken çocuklar vakitlerini evde oturarak değil Ateşböceğinde geleceklerine hazırlanarak geçiriyor eğlenirken öğreniyorlar. Zorlu koşullara rağmen çocukların nitelikli eğitim desteğiyle potansiyellerini keşfedeceklerine inanıyoruz. Onlara güvenli ve nitelikli bir öğrenme ortamı sunabilmek, bizim için yalnızca bir görev değil, bir sorumluluk ve büyük bir umut kaynağı.”

Haberin Devamı

Tarlanın umudu ateşböceği

Haberin Devamı

Nitelikli öğrenme ortamı

TEGV’in tarım işçisi ailelerin çocuklarına yönelik projelerdeki saha deneyimi 2011 yılına kadar uzanıyor. 2011-2016 yılları arasında Ankara, Şanlıurfa ve Adana’da Mevsimlik Tarım İşçileri Projesi (METİP) kapsamında TEGV Ateşböceği Öğrenim Birimi etkinlikleri düzenlendiğini aktaran TEGV Genel Müdürü Sait Tosyalı “Çocuklarımız nerede olursa olsun, biz de oradayız. Bu proje sayesinde çocuklarımızın yalnızca akademik değil; sosyal, duygusal ve fiziksel gelişimlerinin de destekleneceğine ve yaşamlarına uzun vadeli katkılar sunacağına inanıyoruz” ifadelerini kullandı. TPF Deprem Fonları Yöneticisi Seda Özdemir Şimşek ise “Çocuklar, yaşam koşulları nedeniyle eğitimden kopma riskiyle daha sık karşı karşıya kalıyor. Ateşböceği ise onlara yalnızca nitelikli bir öğrenme ortamı sunmuyor; merak edebilecekleri, keşfedebilecekleri ve potansiyellerini ortaya çıkarabilecekleri güvenli bir alan da yaratıyor” diye konuştu.

Haberin Devamı
Haberin Devamı

Tarlanın umudu ateşböceği

‘Çok eğlendim, yemekleri çok beğendim’

Sanattan spora, oyunlardan yaratıcı atölyelere kadar farklı etkinliklerle buluşan çocuklar, yaz tatilini hem eğlenerek hem de yeni beceriler kazanarak geçiriyor. Projeye katılan İlayda deneyimini şu sözlerle anlattı: “İlk geldiğim gün Ateşböceği tırını çok beğendim. Gönüllü abla abilerimle ve arkadaşlarımla tanıştım. Gönüllü abi ablaları çok sevdim. Yemekleri çok beğendim. O kadar eğlendim ki. Günüm çok güzel geçiyordu. Etkinlikler yaptık, eğlendik.”

EN ÇOK OKUNANLAR

KEŞFETYENİ

İlgili Haberler