Eğitim Tasarruf Paradoksu Nedir? Tasarruf Paradoksu Neden Yaşanır?

Tasarruf Paradoksu Nedir? Tasarruf Paradoksu Neden Yaşanır?

09.06.2021 - 00:36 | Son Güncellenme:

Hanede yaşayan kişilerin tasarruf miktarını arttırmayı istediği durumlarda tasarruf paradoksu denilen bir durum meydana gelmektedir. Ortaya çıkan bu durumun anlaşılabilmesi için hanede yaşayan kişilerin gelecekteki sıkıntılı durumlar için tasarruf etmek isterse ne olur sorusunun cevaplanması gerekmektedir. Tasarruf paradoksu nedir? Tasarruf paradoksu neden yaşanır? İşte, tüm detaylar.

Tasarruf Paradoksu Nedir Tasarruf Paradoksu Neden Yaşanır

Kişilerin çok daha fazla tasarruf yapmayı istediği durumlarda otonom tüketim ile AE de azalma meydana gelmektedir. Yani çarpan mekanizmasında ters bir işleyiş görülür. Gelir harcama çarpanı ile otonom harcamaların çarpımı ile doğru orantılı bir şekilde azalmaktadır.

Tasarruf Paradoksu Nedir?

Tasarrufun artması ile reel gelirin azalması haline tasarruf paradoksu ismi verilmektedir. Tasarruf paradoksu ismi, ulusal gelirden daha fazla tasarruf yapan bireylerin ulusal geliri artırması yerine azaltmasına verilen isimdir.

Yatırımların gelire paralel bir şekilde ilerlediği durumda tasarruf fonksiyonlarının S'den S1'e geçmesi yani tasarrufta artış olması başlangıçtaki gelir düzeyinde tasarruf yatırım düzeyini aşar. Bu durumda gelir düzeyinde düşme meydana gelmektedir.

Gelirde düşme olması halinde uyarılmış tasarruflarda da düşüş olacak ve düşüş tasarruf dengesi meydana gelene kadar bu düşüş devam edecektir.

Tasarrufun artması bireylerin tüketimlerinin azalmasına neden olur. Bu durum toplam talebin düşmesine sebep olmaktadır. Bu durum da üretimde ve gelir düzeyinde düşüş meydana gelmesine sebep olacaktır.

Tasarruf Paradoksu Neden Yaşanır?

J.M Keynes bu durumu şu şekilde açıklamıştır. Eğer bir kişi tasarruf yapmaya başlarsa bu kişinin zenginleşeceği anlamına gelmektedir. Ancak bir toplumdaki tüm kişiler tasarruf yapmaya başlarsa o zaman bu durum toplumda daha az mal üretilmesine neden olacak ve toplumun fakirleşmesine sebep olacaktır.

Artan tasarrufların ekonomiye enjekte edilmediği durumlarda ekonomide tasarruf paradoksu oluşabilmektedir. Devlet, tasarrufları caydırmak adına gerekli önlemleri almaz ise o zaman tasarruf paradoksunun yaşandığı durumlar söz konusu olabilmektedir.