Eğitim Zoonotik Hastalıklar Nelerdir? Hayvanlardan İnsanlara Geçen Hastalıklar

Zoonotik Hastalıklar Nelerdir? Hayvanlardan İnsanlara Geçen Hastalıklar

05.04.2021 - 16:14 | Son Güncellenme:

Hayvanlardan insanlara geçen birçok hastalık bulunmaktadır. Özellikle bu hastalıklar kimi zaman tehlikeli boyutlara ulaşabilmektedir. Zoonotik hastalıklar hakkında araştırmalar her geçen gün devam etmektedir. Zoonotik hastalıkların neyden kaynaklandığı ve hangi hayvanlardan daha çok insanlara bulaştığı araştırılmaktadır. Peki zoonotik hastalıklar nelerdir? Hayvanlardan insanlara geçen hastalıklar hangileridir? İşte zoonotik hastalıklar ile ilgili tüm detaylar.

Zoonotik Hastalıklar Nelerdir Hayvanlardan İnsanlara Geçen Hastalıklar

Zoonotik hastalıklar viral enfeksiyonlar ile birlikte ortaya çıkmaktadır. Bakteriler ve mantarlar da bu hastalıklara sebebiyet verebilirler.

Zoonotik Hastalıklar Nelerdir?

1) Kuduz: Hayvanlardan insanlara en çok geçen hastalıklar arasında yer almaktadır. Kuduz özellikle kedi ve köpek gibi hayvanların ısırması sonucu ile ortaya çıkar. Kuduz hastalığı aşı ile tedavi edilen bir zoonotik hastalıktır. Kuduz hastalığı tedavisi anında yapılması gerekir. Ölümcül bir zoonotik hastalıktır. Hayvanların salyasından ya da tükürüğünden doğrudan insanlara bulaşmaktadır.

2) Kist Hidatik: Hayvanlardan doğrudan insanlara geçen bir diğer hastalık ise kist hidatik hastalığıdır. Kist hidatik bir çeşit tenyanın neden olduğu bir hastalıktır. Daha çok otçul hayvanlardan insana bulaşmaktadır. Ortalama 3 ila 8 hafta içerisinde bu hastalığın kuluçka dönemi bulunmaktadır.

3) Şark Çıbanı: Köpek derisinden insan derisine geçen bir hastalıktır. Köpekler bu hastalıkta taşıyıcı olarak bilinmektedir. Kepeklenme, tüy dökülmesi ve nodüller ile birlikte hastalık kendini göstermektedir. Tedavisi mümkün olan bir hastalık türüdür.

Hayvanlardan İnsanlara Geçen Hastalıklar

4) Şarbon: En tehlikeli hastalıklardan biri olarak bilinir. Tüm memeli hayvanlardan insanlara bulaşabilir. Özellikle insanlarda akciğer ve deriyi doğrudan etkiler. İyi pişmemiş etlerin tüketilmesi ile insanlara bulaşmaktadır.

5) Salmonella: Salmonella bakterilerinin neden olduğu bir hastalıktır. Et, süt ve yumurta gibi hayvansal gıdaların tüketilmesi ile ortaya çıkmaktadır. Bu hastalıkta en önemli belirtiler arasında ise ishal gelmektedir. Baş ağrısı ve kusma da eşlik eder.

 

Yazarlar